Destination Gotland

Blogg

Att ta sig till Gotland kan du göra på tre sätt, färja, flyg eller egen båt. Det vanligaste är att ta en Gotlandsfärja. Den första trafiken till Gotland började strax efter att Gotland hade blivit svenskt 1656. Då var det inte passagerarbåtar utan postbåttrafik från Klintehamn på Öland. Långt senare började posttrafik med ångare Visby–Västervik–Stockholm 1836.

Till en början var det bara sommarhalvåret men 1859 gick de året runt. 1865 grundades Ångfartygsbolaget Gotland (Gotlandsbolaget) i Visby och snart började rederiet med ångbåtstrafik Visby–Stockholm och därmed var den första fasta passagerare trafiken igång. Därmed är Gotlandsbolaget med Gotlandstrafiken Sveriges äldsta och antagligen Europas äldsta verksamma passagerarrederi.

Något senare, år 1902 öppnades trafiken mellan Nynäshamn och Visby. En hemsk händelse i Gotlands färjehistoria utspelade sig då passagerarfärjan S/S Hansa torpederades av en rysk u-båt och sjönk 1944. I tragedin dog 86 personer. 1961 sattes den första Gotlandsfärjan där man kunde köra ombord sin bil.

Mer kan du läsa på https://www.destinationgotland.se/sv/.

Gotlandsbolaget i dag

Gotlandstrafiken drivs idag av dotterbolaget Destination Gotland med de stora färjorna till Visby, Gotland. Gotlandsbolaget har även andra verksamheter förutom Destination Gotland. Gotland Tankers, Gotlandsresor, Stockholms Reparationsvarv.

Destination Gotland

Färjetrafiken är en av Europas modernaste färjetrafik med sina fyra snabbgående båtar. De transporterar cirka 1,7 miljoner passagerare, 550 000 personbilar och 850 000 längdmeter gods årligen. Under högsäsongen, sommar, kör de upp till 18 turer per dygn och Destination Gotland har ca 400 heltidsanställda på huvudkontoret i Visby.

Bolaget är ett miljöledningssystem och är ISO certifierat och de jobbar hela tiden med att reducera fartygens miljöpåverkan. Destination Gotland satsar på miljö och framför allt båtar som är miljöanpassade. Nyligen tillkom nya 2020 med Den nya M/S Thjelvar. Två båtar, både Visborg och Thjelvar drivs av flytande naturgas och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än de andra färjorna.

Färjorna är moderna och med senaste bekvämligheter och säkerhet. Det är ovanligt men ibland kan en tur bli inställd på grund av dåligt väder. När ställs in så brukar de senareläggas till ovädret dragit förbi.

Att boka resor

Alla resor är lättast att bok online på destinations Gotlands hemsida. Där finns all information som tidtabell, priser, anslutningsbussar, kampanj och eventuella rabatter. Destination Gotland Har ofta kampanj med rabattkod eller kampanjkod. Visa kampanjer så kostar en resa med 5 personer och bil, det vill säga bilpaket från 895 kronor för enkel resa.

På fartygen finns det restaurangtorg, bistro, butik, biograf, lekrum och filmvisning. Det går att äta mat på färjan fram till 22.00. Vid bokning väljer man om man vill boka en hytt, vilstolar eller sittplatser i restaurangtorget. Det går bra att ta med hund på semestern. Om man reser med hund eller katt bokar man en plats i djursalong, reser man med bil kan man till exempel låta katten stanna inuti i bilen. Efter halva restiden går det bra att gå ner till bildäck och se till så allt är ok.

Det finns ingen taxfree försäljning på färjorna då de inte lämnar svenskt vatten. Hur lång tid tar det mellan till exempel Nynäshamn och Visby? Båtarna är snabbåtar men hur fort går det? Nedan gör vi en sammanfattning som svarar på de vanligast frågorna kring turerna från de tre hamnar på fastlandet som Gotlandsfärjan kör.

Båtarna är snabbåtar med en hastighet på ca 30 knop, en vanlig fråga är hur lång tid det tar eller hur fort det gå? Båten är snabbgående och har en kapacitet för 700 till nästan 1 700 passagerare och kan ta upp till 500 bilar.

Nynäshamn

Resan tar endast drygt tre timmar och trafikeras med två tur och retur resor per dag, året runt. Färjan är snabbgående och kan hålla 30 till 40 knop.

Från City Terminalen i Stockholm går det buss till Färjeterminalen i Nynäshamn för att matcha färjan färjans avgångar. Direktbussarna tar 1 timme och 45 minuter från City Terminalen i Stockholm. För de som kommer med egen bil och inte tar bilen med över finns det parkering för längre tid i anslutning till terminalen.

Nynäshamn tidtabell är den mest populära med upp till 28 avgångar i veckan under högsäsong.

Oskarshamn

Båten mellan Nynäshamn och Visby är snabbgående och tar ca 2 timmar och 55 minuter. Beroende på säsong så avgår färjorna upp till 14 gånger vecka. Oskarshamn adress för terminalen är färjeterminalen: Verkstadsgatan 1, 572 35 Oskarshamn.

Västervik

Från Västervik går det mellan fem och sju avgångar per vecka med en restid på ungefär 2 timmar och 30 minuter. Denna turen är också säsongsberoende och bokning och uppdatering sker på destinations Gotlands hemsida.

Västervik turen är den enda tur som erbjuder dagsturer till Gotland. Färjan avgår på morgonen och anländer tillbaka samma kväll. Det finns välanpassade bussturer till terminalen för att passa avgångarna.

Varför Gotland?

Gotland som resmål har mycket att bjuda på den är speciellt populär för familjer på sommarsemester. Under sommar och semestertid är det även många som kommer för de jobbmöjligheter som uppstår. Högsäsong sträcker sig från maj till september.

Så klart är det sol och bad som lockar men Gotland har mycket annat att bjuda på, bland annat en mycket intressant historia. Det finns många historiska platser från vikingatiden och fram.

Tips att se och besöka under en Gotlandsvistelse

Etelhems krukmakeri, Etelhem, Krukmakerier finns det gott om på Gotland. Det finns fullt med handskrivna skyltar ut med landsvägarna som leder till krukmakerier över hela Gotland. Men ett tips är Etelhems krukmakeri, Etelhem där ni utan bokning kan prova på att dreja. Ett populärt resmål speciellt om kanske inte det är strandväder.

Hallshuk, en bit norr om Visby ligger ett genuint gammalt och framförallt naturskönt fiskeläge.

Kneippbyn Resort, Vibble, ett litet paradis för barnen att springa runt i Pippi Långstrumps Villa Villerkulla. Ett lekland med go-kartbanor och hoppborgar och ett stort vattenland. Ett besök som aldrig blir fel med barn.

Digerhuvuds raukområde, Fårö Vad är ett besök på Gotland utan att se raukar. Även om det egentligen bara är sten är de liktydigt med Gotland. Digerhuvud, ett stort raukområde på norra Fårö där du kan gå runt bland Raukarna och äta en god medhavd picknick.

Badplatser

Blå lagunen, Ar. En lagun på Gotlands norra sida med vatten närmare Medelhavets blå vatten. Det är ett vattenfyllt kalkbrott som är populärt av både turister och gotlänningar. Se till att kom i tid för en parkeringsplats.

Smöjen kalkbrott, Lärbro, Även det ett kalkbrott men lång strand och klippkanter att hoppa ifrån. Kalkbrottet har även ett övergivet hus som du kan simma in i, men det rekommenderas inte.

Sigvalde träsk, Etelhem, Ordet träsk låter kanske inte lockande som badplats men det är en fin och mysig insjö som bjuder på varmare vatten än Östersjön gör.

Sudersand, Fårö, Som är Palmes och Bergmans sommarställen ligger Gotlands, kanske finaste sandstrand. Stranden är kritvit och sträcker sig dessutom flera kilometer längs Fårö. Utmed sträckan finns också flera matserveringar, äventyrsgolf och beachvolleyboll.

Ardrestranden, Ardre, är en fin och mindre välbesökt strand under högsäsong. Vill ni ligga lite mer privat är det perfekt. Det kanske inte finns en glasskiosk eller minigolfbana precis intill med det mäter upp mot att det är lugnare. Bli däremot inte chockad om det dyker upp en naturist på den här stranden.

Om det regnar

Gotlands Museum, Visby, skulle det regnaså misströsta inte det finns mycket att göra på Gotland och efter regn kommer solsken. Men skulle det vara just en sådan dag så besök ett museum. På Gotlands Museum kan du se världens största vikingaskatt, Spillingsskatten. Utöver Spillingsskatten finns även bildstenar och du kan dig om historian på Gotland från stenålder till nutid.

Framtid

Destination Gotland har också höga krav på miljötänk och tar sikte på framtiden med ett fartyg med nollutsläpp. Så i framtiden kan kanske en resa på vatten till Gotland generera bara vatten.

Ett projekt med namn Gotland Horizon är Sveriges första projekt att utveckla ett vätgasdrivet fartyg. Det är också ett viktigt steg i att nå en klimatneutral Gotlandstrafik – Destination Zero. Det går dessutom att uppnå, utan att göra avkall på service eller kapacitet. Målsättningen är att beställa fartyget 2025, vilket sedan ska tas i drift 2030.