Hur många kalorier ska man äta per dag?

Blogg Hälsa Nyheter Övrigt

“Äta bör man annars dör man” är ett gammalt ordspråk som i alla fall för oss i västvärlden har spelat ut sin roll. Det råder knappast någon brist på mat för oss längre. I stället har det gått åt andra hållet och vi stoppar ofta i oss mer än vad våra kroppar behöver. Det är idag känt att antalet kalorier som man får i sig per dag har stor inverkan på vår hälsan. Så, hur många kalorier ska man egentligen äta per dag?

Därför ska man ha koll på hur många kalorier man ska äta per dag

Mat och kalorier ger oss energi och är nödvändigt bränsle för att vi överhuvudtaget ska överleva. Men vad man stoppar i sig och hur mycket har stor inverkan på hälsan. Med bra mat och rätt intag av kalorier mår man bra. Men tyvärr är det lätt att det blir obalans och man får i sig för mycket eller för lite kalorier. 

Får man i sig fler kalorier än vad kroppen behöver leder det till att man går upp i vikt. För lite mat och för få kalorier leder istället till viktminskning. Inget av det är bra för hälsan eller välmåendet.

Vid övervikt råder det dessutom en förhöjd risk att drabbas av vissa sjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer. Äter man i stället för lite får man inte den energi kroppen behöver och man blir trött och svag. Men man drabbas också lättare av olika infektioner.

Olika faktorer avgör hur många kalorier man ska äta per dag

Hur många kalorier man ska äta per dag är individuellt och beror till stor del på hur fysiskt aktiv man är. Men det har också betydelse hur mycket energi den egna kroppen gör av med vid vila och när den bryter ner maten. Andra saker som kan påverka hur många kalorier man ska äta per dag är om man är gravid eller har någon sjukdom. 

För att räkna ut sitt exakta kaloribehov och få svar på frågan hur många kalorier ska man äta per dag, måste man ta hjälp av en dietist eller läkare. Eller så går man efter de generella riktlinjer som Livsmedelsverket har tagit fram. Här är några exempel:

  • Hur många kalorier ska man äta per dag som kvinna?  – En medelaktiv kvinna som är 18–30 år ska få i sig 2300 kalorier per dag. Rör man mindre på sig är kaloribehovet per dag 2000.
  • Hur många kalorier ska en man äta per dag? En medelaktiv man som är 18–30 år ska få i sig 2800 kalorier per dag. Rör man mindre på sig är kaloribehovet per dag 2500.