Vad är ett omstartslån för någonting? 

Ekonomi

Omstartslån, eller nystartslån som det också kan kallas, är precis vad det låter som. Det är ett lån som man kan teckna via en bank eller en långivare för att reglera större skulder och på så sätt enbart vara skyldig pengarna till ett ställe. 

Målet med detta är att man ska göra skulderna hanterbara. Istället för att man ska betala enorma räntekostnader som man inte har råd med, samt att i många fall ha möjligheten att betala av skulder till kronofogden eller inkasso. 

För vem kan ett omstartslån passa? 

Ett omstartslån är utformat för att passa för människor som inte har någon annan lösning på sina ekonomiska bekymmer. Omstartslånet fungerar som så att man lånar för den summan som man är skyldig på olika håll, betalar av skulderna i fråga och sedan betalar av sitt nya lån precis som man hade gjort med ett traditionellt lån.  

Ett omstartslån passar för den som behöver mycket hjälp med att få ekonomin på rätsida igen. Det kan som vi tidigare har nämnt handla om att man har stora summor hos kronofogden eller liknande och därmed behöver betala av dessa. Har man inte möjligheten på grund av höga räntekostnader och står under risk att få egendom beslagtagen så kan ett omstartslån vara ett sätt att skaffa lite stabilitet i ens privatekonomi. Läs mer om detta här!

Vad krävs för att få teckna ett omstartslån? 

För att ha möjlighet att teckna ett omstartslån så krävs det i regel att man kan visa upp behovet för detta. Omstartslån är utformade med lägre ränta än många andra lån och finns inte tillgängligt för vem som helst. 

Det krävs också någon form av säkerhet. Detta kan vara i form av fysiska tillgångar såsom en lägenhet, men kan också vara att en annan personer skriver under på lånet tillsammans med låntagaren. Detta är för att banken eller långivaren ska kunna försäkra sig om att deras pengar betalas tillbaka.

Ett omstartslån är inte ett samlingslån 

Även om de båda två typerna av lån är väldigt lika så är ett omstartslån och ett samlingslån två helt olika saker. Ett omstartslån används för att få ett helt nytt kapitel i ens privatekonomi, medans ett samlingslån kan användas för att sänka ens månadskostnader om man upplever att dessa har börjat att skena iväg en aning. Samlingslån är oftast på mindre summor och används för att betala av smålån och krediter, inte som ett sätt att få en helt ny start. 

Samlingslån har blivit relativt vanligt då många svenskar numera handlar en hel del saker på kredit. Då är det lätt hänt att man hamnar efter på någon betalning och plötsligt står med höga månadskostnader. Samlingslånet kan då bli ett sätt att pressa ner vad man betalar varje månad och på så sätt spara pengar sett till sikt. Omstartslånet är däremot oftast på mycket högre summor än vad ett samlingslån landar på. Samlingslån tenderar att max ligga på 50 000 –70 000 medans omstartslån ofta kräver mycket större summor än så.

Var kan man ansöka om omstartslån? 

Det allra vanligaste är att man vänder sig till en bank. Detta är dock inte alltid fallet och många väljer också att söka sig till andra fristående lånegivare för att ansöka om ett omstartslån. Detta är helt upp till eget smak och tycke, men om man vill utforska andra alternativ så finns det en del bra resurser som går mer på djupet kring hur ett omstartslån fungerar, vem det kan passa för och mycket mer. Läs mer här om omstartslån och hur dessa fungerar här på finansruset.se. Det är en bra resurs att använda sig av när man har tankar och funderingar kring hur lån fungerar.