Är gfi-aktien ett bra köp?

Ekonomi

Sibanye-Stillwater bör gå samman med andra guldfält och AngloGold Ashanti för att skapa en ledande guldgruve som skulle slå Newmont på toppositionen, enligt bästafonderidag.se. Sibanye-Stillwater bör gå samman med jämnåriga Gold Fields och AngloGold Ashanti för att skapa en guldgruve ledare som skulle slå Newmont till toppositionen, sade gruvbolagets VD Neal Froneman till den sydafrikanska tidningen Business Day på måndagen. En chilensk utredning om huruvida försöken att flytta en flock chinchillor för att bereda plats för en guldgruva skadade de utrotningshotade djuren bör avslutas under de kommande månaderna, sade chefen för miljötillsynsmyndigheten till Reuters. Sibanye-Stillwater bör gå samman med sina kollegor Gold Fields och AngloGold Ashanti för att skapa en ledande guldgruva som skulle slå Newmont på toppositionen, sade gruvbolagets vd Neal Froneman till den sydafrikanska tidningen Business Day på måndagen.

En explosion i Ghanas lantliga västra region på torsdagen raserade hundratals byggnader och dödade ett okänt antal invånare när en lastbil som fraktade sprängämnen till en guldgruva kolliderade med en motorcykel. Gold Fields är en globalt diversifierad guldproducent med nio verksamma gruvor i Australien, Peru, Sydafrika och Västafrika (inklusive Asanko JV) samt ett projekt i Chile.

Vem äger Gold Fields?

År 1989 övertogs Consolidated Gold Fields av Hanson PLC efter att Minorco, en gren av Anglo American, hade försökt göra ett kraftigt motsatt uppköpserbjudande. Även om West Wits inte betalade sin första utdelning förrän 1954 bidrog dess framgång till att stärka Gold Fields i allmänhet. Gold Fields deltog också i Bulolo Gold Dredging, som bildades 1930 för att utvinna alluvialguld i Papua Nya Guinea. År 1892 övertalade Alfred Beit, Rhodes nära kollega i De Beers och andra företag, med stöd av Rudd, Rhodes att involvera Gold Fields i ett företag som skulle arbeta på djupa nivåer, Rand Mines Ltd.

Gruvarbetaren Gold Fields sade på fredagen att man ser över de godkännanden som ges till var och en av dess australiensiska anläggningar efter att Rio Tinto förstört historiskt betydelsefulla stenhällar för aboriginerna, vilket ledde till att dess verkställande direktör avgick.

Vill du investera i GFI eller andra aktier? Kolla in https://aktier-för-nybörjare.se/ innan du börjar investera och ta del av alla nybörjartips.