En kort genomgång av blancolån

Ekonomi

Att ta ett lån kan vara nervöst för många. Även om det idag är väldigt enkelt att både hitta långivare och teckna upp sig på lån online så för detta ändå med sig en hel del frågor för många. Ett av de populäraste lånen att ta är någonting som kallas för blancolån.

Blancolån kan låta väldigt komplicerat, men är i själva verket väldigt enkelt att förstå. I den här texten så kommer vi att tillhandahålla en snabb genomgång kring vad blancolån är för någonting, några saker som är viktiga att veta och förstå, samt det bästa sättet att hitta ett blancolån som passar för ens egen situation.

Vad betyder blancolån?

Ordet “blanco” har en lång historia i lånesammanhang. Inom svenskan så kommer det från det tyska ordet blank, det vill säga tomt. Ett blancolån är därför ett lån som tas blankt och utan några andra eftergifter. Ett blancolån har ingen kontantinsats utan tas

Så vad är blancolån? På ren svenska så är det helt enkelt ett lån som tas utan någon säkerhet. Till skillnad från exempelvis ett bolån eller ett fordonslån där bostaden eller fordonet agerar som säkerhet och som banken sen kan sälja om låntagaren inte betalar tillbaka sitt lån. Självklart så är det fortfarande stränga krav på att man ska betala tillbaka sitt lån, men det finns inte någon underliggande tillgång som hamnar i direkt fara för att bli konfiskerad om man inte klarar av betalningarna.  Ett blancolån tenderar också att vara på lite mindre summor än bolån och fordonslån, där den lånade summan oftast landar på mellan 5 000 – 700 000.

Vad för sorts ränta har ett Blancolån?

Vad för sorts ränta har ett Blancolån?

Detta varierar kraftigt från lån till lån. Faktorerna som spelar in i detta är primärt hur stor summa pengar man lånar, vem långivaren är och långivaren ser på låntagaren.

I runda slängar så tenderar räntan att landa på mellan 3-22 procent, även om det vanligaste är en räntesats på strax över 10%. Detta gör det extra viktigt att man försöker hitta det billigaste blancolånet som är möjligt. Detta görs enklast via en jämförelse.

Vikten av att jämföra Blancolån

Även om det alltid är viktigt att göra en jämförelse av olika långivare innan man skriver under på någonting så är det extra viktigt när man ska teckna upp sig på ett blancolån. På grund utav att räntan kan skifta något oerhört så är det möjligt att spara in stora summor pengar över tid genom att välja lägst ränta på blancolån. 

Idag så erbjuds blancolån av så gott som alla Sveriges stora banker. Man kan teckna upp sig på ett blancolån med länsförsäkring, SEB, Nordea, Swedbank och många fler. Men det finns även fristående låneföretag ger idag svenskarna möjligheten att teckna upp sig på lån. Därför finns det ett enormt utbud av olika ställen att vända sig och det kan vara svårt att komma underfund med vilket som är den bästa långivaren för ens situation. Därför är det bästa att jämföra blancolåns ränta genom en jämförelsetjänst såsom exempelvis Enklare.se. På så sätt så får du en överblick kring det som finns tillgängligt. Om du vill lära dig mer om den här jämförelsetjänsten, som är helt gratis att att använda, så är det bara att klicka på länken: sök lån med hjälp av Enklare.

Kreditvärdighet och blancolån

Att blancolån tas utan säkerhet är för många en stor fördel. Om man är intresserad av att teckna ett blancolån och exempelvis har en del betalningsanmärkningar så kan detta vara möjligt genom en fristående långivare. Blancolån med betalningsanmärkningar tenderar dock att innebära mycket högre räntor.

Därför är det många som väljer att teckna upp sig på ett blancolån utan uc. Detta betyder att en kreditvärdighetsundersökning inte genomförs av Upplysningscentralen. Anledningen till att man väljer att gå den här vägen är många. Det kan vara så att betalningsanmärkningar och liknande gör det omöjligt att få ett blancolån hos exempelvis en bank, samtidigt som man behöver ta ett lån för att finansiera ett nödvändigt köp. Det kan också bero på att man inte vill sänka sin kreditvärdighet eftersom att varje förfrågan hos Upplysningscentralen sänker ens kreditvärdighet. Tar man ett lån på det här viset så blir dock ränta på blancolånet i regel högre.