barn1

The Barn tar det amerikanska till Sverige

Blogg

På Kyrkogatan i de centrala delarna av Göteborg ligger The Barn. The Barn Göteborg

har som sitt koncept att servera genuin amerikansk mat, tillverkad och producerad av närproducerade svenska råvaror. Här möts du av en saloon-inspirerad inredning i murriga träfärger. Också vinlistan är övervägande amerikansk, och imponerar även den. 

Snabba fakta om The Barn

Vad?Restaurang med typiskt amerikansk mat på menyn
Var?På Kyrkogatan, mitt i de centrala delarna av Göteborg
För vem?För alla sugna på god mat
När?Hit kan du komma både för lunch såväl som för middag

The Barn – meny som väcker smaklökarna

På The Barn serveras alltså amerikansk mat, gjord på närproducerade svenska råvaror. Öppnar vi menyn, som förresten för tankarna till någon form av äldre flygblad, kan vi snabbt konstatera att den är både genomtänkt och välkomponerad. Även om The Barn har fokus på burgare, så är menyn komplett, och de flesta bör hitta något här.

Bland förrätterna, eller snacksen som de kallas på the Barn, får vi genast upp ögonen för deras ölkorv, och deras variant med löjrom på chips. Till detta känns det både helt rätt och helt naturligt att testa The Barns egenproducerade gårdsöl.

Bland huvudrätterna hittar vi sedan allt från klassisk Fish´n Chips till biffsallad och entrecôte.

Därutöver deras meny med burgare som går att variera ytterligare genom att addera tillbehör.

Innan det är dags att gå hem rundar vi gärna av med lite fräsch och syrlig citronpaj, eller en maffig cinnamon bun som serveras med vaniljglass. 

The Barn’s vinlista, inget avkall från det amerikanska

En blick på vinlistan visar att man gjort jobbet även här. Bland de röda vinerna är det idel amerikanskt. Bland de vita har en fransman fått dispens. Bland de röda känns Zinfandel från Napa Valley, Amerikas vindistrikt nummer ett, extra spännande.

Kikar vi på de vita, känns deras Kung Fu Riesling som ett måste. Riesling producerad utanför Tyskland är alltid ett måste att prova, och denna känns inte som ett undantag. På ölsidan fastnar vi givetvis för The Barn, farm beer, eller på svenska, deras egen gårdsöl. Känns både mäktigt och imponerande att servera restaurangens egen gårdsöl.

Vi kan naturligtvis inte låta bli att kika på listan över cocktails, och här faller blicken på deras klassiker med amerikansk whisky, bourbon smaksatt med salt karamell och bitter. En klassiker som känns väldigt nydanande!

Är du för alkoholfria alternativ går du inte heller lottlös, i dryckesväg finns något för alla smaker och stämningar.

The Barn, filial på Smögen, med mera 

Besöker du den svenska västkusten sommartid, känns det som givet att svänga förbi The Barns sommaröppna filial, The Barn, Smögen. Smögen, detta eldorado för segelentusiaster och älskare av den karga skärgård som dominerar västkusten är en given metropol i området, och det känns som att ett besök på The Barn toppar resan ytterligare.

The Barn delar namn med flera andra. Bland dessa kan nämnas The Barn Barra Castle, ett slott i Skottland som för tankarna till medeltida borgar, och som bjuder på en fantastisk utsikt över det skotska hedlandskapet. 

Motsvarighet som restaurang finns även i den engelska metropolen Milton Keynes, och går under det föga överraskande namnet The Barn, Milton Keynes.

The Barn, Florida, är mera av nattklubb än plats för amerikanskt käk. Med detta sagt så håller The Barn i Göteborg flaggan högt, även med tanke på att man valt ett namn som förpliktigar.

Namnet The Barn, varifrån?

Var är då detta mångfacetterade namn hämtat från? Förmodligen är det the barn owl, som ligger till grund, eller som vi hade sagt på svenska, Kattugglan. Kattugglan är förresten en ganska kompakt medelstor uggla (den mäter knappa 40 centimeter) som finns på stora delar av den euroasiatiska kontinenten.

På engelska för ugglans namn snarare tankarna till en gård eller ladugård, kanske för att ugglan gärna höll till på sådana platser. Ett annat namn med viss anknytning blir ju då osökt The Inn at round Barn Farm, som är ett hotell som utifrån namnet ligger i en rund ladugård. 

Vi ser alltså att namnet Barn kan syfta på mycket. På svenska tänker vi ju närmast på de små individer som utgör vår avkomma. Vilken förälder har inte googlat The North Face skor barn?

The Barn, Göteborg syftar dock uteslutande på superbt amerikanskt käk, understött av  närproducerade svenska råvaror.

Mest spännande på The Barn, Göteborg:

  • Gårdsölet
  • Burgarna
  • Biffsallad
  • Deras amerikanska Riesling