car 7

Kia Rio: modellhistoria

Blogg

Kia Rio kom först ut på marknaden för att ta sig an konkurrenter som Dodge Neon och Ford Fiesta. Detta var 1999. Sedan debuten har Rio utvecklats genom fyra generationer till den Rio som vi känner igen idag. Låt oss titta närmare på de olika generationerna av Kia Rio genom dess modellhistoria.

Korta fakta om Kia Rio:

NamnKia Rio
Introducerades1999
UtföradeSedan och halvkombi
Tillverkas avKia

Första generationens Kia Rio – modellhistoria

 • Modellår: 1999 – 2005
 • Modellvarianter: fyradörrars sedan och femdörrars vagn
 • Passagerare: 5 passagerare
 • Motorer: 1,5 liters DOHC I4-motor, 1,6 liters DOHC fyrcylindrig motor
 • Växellådor: Femväxlad manuell växellåda, fyrväxlad automatisk växellåda

Första generationens Kia Rio erbjöd förarna två olika modellalternativ – en med fyra dörrar och en med fem. Sedan- och kombiutformningarna tilltalade förare som letade efter ett prisvärt fordon och då Rio var det billigaste massproducerade fordonet i USA mottogs det väl. Förarna insåg dock snabbt att den övergripande byggkvaliteten hos Rio och dess körupplevelse på vägen låg långt under konkurrenternas.

Kia Rio: problem under första generationen

Under hela första generationens tillverkningstid ändrades Rio här och där då det uppstod mycket problem med bl.a. motorn eller fjädringen.

Andra generationens Kia Rio – modellhistoria

 • Modellår: 2006 – 2011
 • Modellvarianter: fyradörrars sedan
 • Passagerare: 5 passagerare
 • Motorer: 1,6 liters DOHC fyrcylindrig Alpha ll-motor
 • Växellådor: Femväxlad manuell växellåda, fyrväxlad automatisk växellåda

Den andra generationens modellen anlände på marknaden med nyheter som luftkonditionering, servostyrning, CD-spelare, Sirius Satellite Radio, USB-portar, extrauttag med mera. 

Kia Rio 2012 fick äntligen det numera ikoniska Kia-gallret, och som tillval kunde man lägga till knappar för trådlös Bluetooth®-användning på bilens ratt.  

Tredje generationens Kia Rio – modellhistoria

 • Modellår: 2012 – 2017
 • Modellvarianter: fyradörrars sedan och femdörrars halvkombi
 • Passagerare: 5 passagerare
 • Motorer: Antal passagerare: 1,6 liter GDI fyrcylindrig motor
 • Växellådor: Sexväxlad manuell växellåda eller sexväxlad automatisk växellåda

Under modellåret 2012 ökade Kia sitt åtagande att vara miljövänlig genom att använda återvinningsbara material i 85 procent av Rio-modellens tillverkning. Sätesskummet i Rio var nu 100 procent biologiskt nedbrytbart och giftfri ricinolja användes. 

Den tredje generationen Rio blev längre, bredare och lägre än tidigare generationer, vilket gav bilen en mer aggressiv hållning på vägen. 

Kia Rio 2017 vs. Kia Rio 2016 vs. Kia Rio 2014

2014 års modell accelererar bäst men presterar dåligt på ojämn terräng. 2016 års modell har en rymlig, attraktiv interiör men lägre säkerhetsbetyg än de andra två. 2017 års modell har en starkare motor men en bränsleekonomi som ligger under genomsnittet.

Fjärde generationens Kia Rio – modellhistoria

 • Årsmodeller: 2018 – nu
 • Modellvarianter: fyradörrars sedan och femdörrars halvkombi.
 • Passagerare: 5 passagerare
 • Motorer: 1,6 liters GDI fyrcylindrig motor, Gamma 2 1,6 liters MPI-motor
 • Växellådor: Sexväxlad manuell växellåda eller sexväxlad automatisk växellåda, iVT-växellåda

Kia Rio fick en helt ny design till sin fjärde generation som företaget kallade bestämt europeisk när Kia Rio 2018 kom. Den kompakta fordonslinjen förde med sig avancerad säkerhetsteknik, innovativ teknik och en effektiv prestanda till ett fordon som konsumenterna redan visste var roligt att köra. Med betydande förbättringar av varje aspekt av Rio i dess fjärde generation är denna serie Rio-modeller i sitt bästa stadium hittills. 

Kia Rio 2019 vs. Kia Rio 2020

Du har kanske svårt att bestämma vilken Kia Rio du ska skaffa dig – Kia Rio begagnad 2019 eller 2020-modell? Kanske tänker du hitta din begagnade Kia Rio på Blocket?.

2019 års modell inledde linjens fjärde generation, så det fanns stora uppdateringar i hela interiören och exteriören samt under huven i alla trims. Med en sådan stor översyn som ägde rum med 2019 års modell så blev förändringarna mellan 2020 och 2019 års modeller minimala. Trots detta gjordes det några förändringar som du bör vara medveten om när du bestämmer vilket Rio-modellår du ska fokusera din uppmärksamhet på.

Prestandaegenskaper och kapacitet för 2019 Kia Rio vs 2020 Kia Rio är oförändrade, så du kan förvänta dig att båda dessa modeller levererar exceptionella prestanda på vägen. För alla trims för båda modellåren är 2020 och 2019 års Kia Rio utrustade med en fyrcylindrig, 1,6-liters bensinmotor i linje med 130 hästkrafter.

2019-modellen finns tillgänglig som LX, S och EX. I 2020 års Rio tas EX-alternativet bort när det gäller trimmöjligheterna. För båda modellåren kan du dock uppskatta det faktum att du kan välja mellan en sedan- eller halvkombi-kaross för alla trims.

Kia Rio GT-linje

Kia visade de första bilderna på den nya sportvarianten Kia Rio GT-Line på bilsalongen i Genève 2018. Rio är den senaste modellen som erbjuds i GT-Line-utförande, efter Sportage, Picanto, Cee´d och Sorento.