Vad är positivt med en rejäl konsumtion?

Blogg

Det låter kanske som att det gäller att köpa riktigt mycket av förbrukningsmaterial som saknar värde. Men det är helt fel. Rejäl konsumtion, eller REKO som det också kallas, är ett koncept som bygger på ett nätverkande mellan producenter och konsumenter. I det här fallet handlar det om mat.

Det hela började i Frankrike men blev anpassat av en finländare vid namn Thomas Snellman. Han hade upptäckt hur den franska AMAP-rörelsen fungerade och ville föra det med sig hem till Finland. Det hela bygger på att köparen och säljaren på förhand kommer överens om vad som ska köpas och vad det ska kosta. Sedan möts de på en plats som är förutbestämd för att göra affären.

Det är lite som en bakluckeloppis, fast det handlar om råvaror till mat.

Om du är säljare

Som producent innebär det en hel del tid av väntan. Både på att skörden ska bli klar och på dagen för att sälja det du odlat. Då kan du passa på att försöka dryga ut kassan lite genom att spela på ett casino utan svensk licens (som Mount gold) för att fördriva tiden.

Men du kommer snart upptäcka vad andra har att sälja, när du blir medlem i en REKO-ring. I bästa fall kommer du få bekanta som säljer sådant du behöver i vardagen och ni tillsammans kan bli näst intill självförsörjande på grönsaker, blommor, frukt och örtkryddor.

Hur du köper genom en REKO-ring

Du kan leta upp olika forumposter eller leta efter lokala handlare på Facebook. Då kommer du snabbt komma i kontakt med odlare som är intresserade av att sälja sitt överskott. Med tiden kanske du som köpare känner att du också vill bidra till ringen genom att odla vidare på det du köper.

Det är en del av tanken med ringen och det cirkulära. Du kan själv bli en rejäl konsument, genom att också kunna producera. Att vara rejäl, betyder faktiskt i en mening att vara hållbar. Sanningen är kanske att det enda sättet att kunna hitta en hållbar lösning för mat- och energifrågan är att vi själva, i den omfattning det går, också bli producenter.

Inte bara mat

Det är inte bara färdiga råvaror som går att köpa via en REKO-ring. Det går också att köpa fröer, förkultiverade plantor och andra saker som är avsedda för matproduktion. Så när du ändå spenderar tid online på att leta efter vad du ska satsa på, varför inte satsa på dig själv i framtiden?