journalist

Rolf Porseryd – den karismatiska korrespondenten

Blogg

Det är få människor som inte känner igen den stilige, vältalige och eleganta journalisten och utrikeskorrespondenten Rolf Porseryd. Vi har sett honom kommentera oroligheter, krig, naturkatastrofer och politik från jordens alla hörn. Men vem är mannen som gömmer sig bakom den sakliga och lugna ytan?

Snabbfakta om Rolf Porseryd

Känd som:Journalist och utrikeskorrespondent
Familj:Sambon Helene Wintzell samt två söner
Ålder:75 år
Bor:Tegnérlunden i Stockholm

Rolf Porseryd och hans familj

När man googlar ”vem är Rolf Porseryd gift med?” så får man enligt wikipedia reda på att Rolf Porseryds fru är Margareta Porseryd. Men sanningen är att Rolf Porseryd är sambo med Helene Wintzell. Rolf Porseryds familj består även av hans två barn, båda pojkar. Däremot har Porseryd vid ett par tillfällen under ett reportage angett att han skulle ha en dotter, vid något tillfälle har han även nämnt två döttrar. Varför han gjort det, förtäljer dock inte historien. 

Rolf Porseryd bor numera i centrala Stockholm, närmare bestämt på Tegnérlunden på gränsen mellan Norrmalm och Vasastaden. Här bor han i ett hus från 1911. Som nämndes innan är han sambo med Helene Wintzell som också bor här. Utöver att vara ett par, delar Rolf och Helene även yrke, då de båda är journalister och utrikeskorrespondenter.

Rolf Porseryds yrkesliv

Rolf Porseryd var ung när han valde journalistbanan, och han har varit korrespondent och utrikesreporter i närmare fyrtio år. Många som kommit upp i åren minns en ung Porseryd som rapporterade från konflikter och krig redan på åttiotalet. Rolf Porseryd har vid ett flertal tillfällen vittnat om svårigheterna med att kombinera journalistyrket med familjeliv. Vid ett par tillfällen försökte familjen åka på chartersemester, men flera gånger avbröt Rolf semestern för att störta iväg på ett journalistiskt uppdrag. 

Många av Rolf Porseryds reportage har varit dramatiska, och ofta har han rört sig så nära striderna att man kunnat höra explosioner, granateld och skjutningar i bakgrunden. Porseryd har arbetat både som frilansande journalist och som anställd. Åren 1978-1979 var han i Sydamerika för Sveriges Radios räkning och åren 1984-1989 var han i Hongkong för samma uppdragsgivare.

Rolf Porseryds dramatiska timmar i Rio de Janeiro


Inför sommarolympiaden i Rio de Janeiro 2014 reste Rolf Porseryd tillsammans med nuvarande sambon Helene Wintzell och fotografen Staffan Ahlström till den brasilianska storstaden för reportagearbete. Efter att ha avslutat ett arbetspass tog man en taxi och bad chauffören stanna till i favelan Morro da Cachoeira Grande. Anledningen var att man önskade ta några översiktsbilder över området. Men när taxin stannade dök gänget som styrde narkotikahandeln upp, påtagligt narkotikapåverkade och med dragna vapen. Gänget fick med sig journalisterna bort från taxin. Kort därefter kunde de dock fritas av polisens insatsstyrka som befriade dem. I efterhand har Rolf Porseryd berättat att han försökte behålla lugnet. Han har trots allt varit med om pressade situationer tidigare. Bland annat var han vittne till hur journalistkollegan Ulf Strömberg sköts till döds en ödesdiger natt i november 2001.

Rolf Porseryds utmärkelser

Rolf Porseryd kan se tillbaka på ett mycket händelserikt och spännande yrkesliv. Förmodligen är Rolf Porseryds lön inte det som varit drivkraften och motivationen bakom hans arbetsinsats. Det går inte att få fram några exakta uppgifter om Rolf Porseryds inkomst, men journalisters löner brukar knappast göra dem rika. Vad som däremot är säkert är att Rolf Porseryd fått ett stort erkännande för sin journalistiska gärning. 

Rolf Porseryd har bland annat belönats med Sveriges Radios Ikarospris. Därutöver har han fått motta publicistklubbens stora pris men även prisbelönats internationellt vid New York Film and Television Festival för en dokumentärfilm om Nordkorea. Utöver den prisbelönta filmen om Nordkorea, har Porseryd även producerat ett flertal andra dokumentärer, bland annat en film om Hong Kong som kom 1997, samt en film om dödsdömda kvinnor i USA.

Höjdpunkter i Rolf Porseryds karriär:

  • Stora publicistpriset
  • Sveriges Radios Ikarospris
  • Internationell pristagare vid New York Film and Television Festival