Vad ska man undvika att äta när man är gravid
Vad att undvika när du är gravid
När du väntar barn kan du bli överväldigad av information om vilken mat du kan äta och vad som är bäst att undvika. Så, vad ska man undvika att äta när man är gravid?
Först och främst är råa eller för lite tillagade livsmedel ett stort no-no. Detta inkluderar rått kött, opastöriserade mejeriprodukter och råa skaldjur. Dessa kan innehålla skadliga bakterier som kan skada både dig och ditt växande barn.
Alkohol och koffein
Ingen mängd alkohol har visat sig vara säker under graviditeten, och det rekommenderas att undvika det helt. Koffein, å andra sidan, kan konsumeras i begränsade mängder.
Se här för mer information:
Mat eller Dryck | Varför undvika? | Alternativ |
---|---|---|
Råa eller för lite tillagade livsmedel | Risk för bakterier | Väl tillagad mat |
Alkohol | Kan skada fostret | Alkoholfria alternativ |
Mer än 200mg Koffein/dag | Ökar risken för missfall | Drick vatten, fruktjuicer |
Råa skaldjur | Risk för bakterier | Väl tillagad fisk |
Det stora bilden
Även om det finns många saker du bör undvika att äta när du är gravid, handlar det i stora drag om att välja hälsosamma, näringsrika livsmedel som erbjuder de vitaminer och mineraler ditt växande barn behöver. Njut av en balanserad kost rik på frukt, grönsaker, magert protein och fullkorn. Behöver du lika mycket mat nu när du äter för två? Nej, det är en myt. Men du behöver äta smartare.
Så, vad ska man undvika att äta när man är gravid? En rad olika saker, men kom ihåg, det övergripande målet är att nära dig själv och ditt barn på bästa möjliga sätt.