Blir man hård i magen av ägg

Blogg

Aha! ”Blir man hård i magen av ägg”? Detta är en fråga som många ställer sig. Saken är dock den att ägg faktiskt inte har någon direkt påverkan på magen.

Ägg och Fordøjelse

Ägg är rika på protein och kan bidra till en känsla av mättnad. De innehåller även många viktiga näringsämnen. Men, vad gäller frågan om de kan ge en hård mage, är svaret inte direkt. Ägg är inte kända för att orsaka förstoppning (som resulterar i en ”hård” mage), men som med alla livsmedel kan de vara svåra att smälta för vissa personer.

Men, om du äter en stor mängd ägg och få fiber i din kost, kan det potentiellt leda till problem.

Ämne Effekt Förklaring
Ägg Neutral Ägg har ingen direkt inverkan på tarmrörelser.
Fiber Positiv Fiber främjar en sund tarmrörelse och kan hjälpa till att mjuka upp avföringen.
Protein Neutral till Positiv Proteiner från ägg kan bidra till känslan av mättnad men påverkar vanligtvis inte avföringen.
Stora mängder ägg Negativ Om man äter stora mängder ägg utan tillräckligt med fiber kan det leda till förstoppning.

Summa Summarum

Alla är vi olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Om ägg gör att du känner dig uppsvälld eller ger dig problem, kanske du borde överväga att minska på antalet. Annars, njut av dina ägg och din smidiga tarmfunktion!

Så, ”blir man hård i magen av ägg”? Nej, det gör man generellt inte. Men för att bevara en hälsosam tarmfunktion är det bra med en varierad diet och att man inte äter för mycket av en specifik matvara.