RABBIT

Hur länge lever en kanin?

Blogg

Det beror verkligen på ägaren och familjen kaninen bor hos. Vården man ger, maten man väljer, aktiviteten och den mentala stimulans man erbjuder spelar alla roll för hur länge en kanin kan leva. 

Generellt lever dock kaniner i genomsnitt 3-8 år, beroende på ras och miljö men de kan leva så länge som 12 år. Om man bestämmer sig för att köpa en kanin, bör man se till att man är beredd att ta hand om den så länge.

Hur länge lever en tam kanin?

Vilda europeiska kaniner beräknas leva i ett till två år, medan en tam kanin lever längre eftersom den inte är i riskzonen för rovdjur och sjukdomar – eller i avsaknad av näringsrik mat och tillgång till veterinär och omvårdnad.

Välskötta, medelstora kaniner kan leva i 10 år. Större kaniner, som flamländska jättar, lever vanligtvis inte lika länge medan dvärgkaniner – som holländsk lop – generellt lever längre.

Så hur länge lever en holländsk kanin?

Holländska kaniner finns i både stora och små varianter och det är snarare storleken än rasen som har störst betydelse för hur gammal kaninen blir. Så hur länge lever en stor kanin? Inte lika länge som en liten.

Därmed kan de flamländska jättarna leva runt 8 – 9 år medan dvärgkaniner som holländsk lop ofta kommer upp i 12 år. 

Hur länge lever en kanin utan mat och vatten?

Kaniner klarar sig inte lång tid utan mat och vatten. Deras fysik kräver ett ständigt tillflöde av näring och vätska. Redan efter några timmar utan mat kan läget bli kritiskt för en kanin. Och utan vatten klarar de sig sällan mer än i 24 timmar.


Om det är varmt och torrt väderlag kan det bli problematiskt även på kortare tid än så. Om de inte får vätska blir det problem med tarmarna. En kanin bör dricka ca 10% av sin egen vikt per dag för att må bra.