Hur många meter är en km

Blogg

Vad är en kilometer och hur många meter är den?

En kilometer är en längdenhet som används mest inom det metriska systemet detta innebär bland annat i Sverige och stora delar av världen. Men hur många meter är en km? Svaret är rakare än en linjal – precis exakt 1000 meter! Tycker du detta är knepigt att komma ihåg? Tänk på ordet ”kilo” som i kilogram. Vi vet alla att ett kilogram är 1000 gram. På samma sätt är en kilometer 1000 meter!

Enhet Värde i meter Exempel
Kilometer 1000 meter En standardlöprunda
Decimeter 0.1 meter En blyertspenna
Centimeter 0.01 meter En tändsticks längd
Millimeter 0.001 meter Ett risgryn

Varför är detta viktigt att veta?

Att veta hur många meter är en km är viktigt både i vardagen och arbetslivet. Om du ska börja arbeta med projekt som innehåller ritningar och tekniska specifikationer kommer du ofta stöta på båda enheterna. Vill du kanske inreda ditt hem, sätta upp en ny hylla eller bara köpa rätt längd av tyg för ditt nästa DIY-projekt? Att förstå hur dessa måttenheter omvandlas är nyckeln till att lyckas!

Användbara tips

För att omvandla meter till kilometer delar du antalet meter med 1000. För att göra tvärtom, dvs. omvandla kilometer till meter, multiplicerar du antalet kilometer med 1000.

  • 5 km = 5 * 1000 m = 5000 m
  • 7 m = 7 / 1000 km = 0.007 km

Hoppas nu att du got en klar uppfattning om hur många meter är en km! Ha detta i åtanke nästa gång du behöver omvandla mellan de två och du kommer aldrig bli förvirrad igen!