Hur vet man om man är gluten eller laktos

Blogg

Hur man kan identifiera ifall man är gluten- eller laktosintolerant

”Hur vet man om man är gluten eller laktosintolerant?” Det är kanske en fråga som du har ställt dig själv flera gånger. Också ännu mer relevanta ifall du upplever matrelaterade symtom. Det är absolut inte omöjligt att veta och det finns faktiskt några metoder för att ta reda på det.

Observera Symptom

Det allra första steget du bör ta om du misstänker att du är gluten- eller laktosintolerant är att observera dina symptom. Dessa kan inkludera uppblåsthet, buksmärtor, diarre eller förstoppning efter att du ätit livsmedel som innehåller gluten eller laktos.

Diagnosticera Gluten- och Laktosintolerans

Om man har upplevt några av dessa symptom regelbundet, är det bästa att kontakta en läkare. Läkaren kan sedan utföra tester för att hjälpa dig att fastställa ifall du är intolerant mot dessa substanser. Testerna kan inkludera blodprover, andningstester, avföringsprov och biopsi för att urskilja villi i tunntarmen.

Symtom Diagnos Behandling
Uppblåsthet Blodprov Uteslutning av gluten/laktos
Buksmärtor Andningstest Uteslutning av gluten/laktos
Diarre Avföringsprov Uteslutning av gluten/laktos
Förstoppning Biopsi Uteslutning av gluten/laktos

Behandlingsalternativ

Om du blir diagnostiserad med gluten- eller laktosintolerans, den främsta behandlingsmetoden är att undvika livsmedel som innehåller dessa ämnen. Handlar inte detta om att bli bättre? Att må bättre är allt vi alla strävar efter.

Att vara informerad är nyckeln

Så, hur vet man om man är gluten eller laktosintolerant? Du vet genom att vara proaktiv, uppmärksam på dina symptom, och arbeta med din läkare. Hälsan är vår mest värdefulla tillgång, och kunskapen om den är oumbärlig!