Actor

Jonas Karlsson är en av Sveriges största skådespelare

Blogg

När Jonas Karlsson spelade “Julhunden” i julkalendern “Julens hjältar” på SVT år 1999 var det kanske inte många som kunde tro att denne skådespelare skulle bli en av Sveriges absolut största genom tiderna. Idag är detta ett faktum. 

Jonas Karlsson är skådespelaren på allas läppar och på alla regissörers önskelista. Vägen dit kan nästan ses som spikrak, men många glömmer vilket enormt arbete Jonas Karlsson lagt ner för att nå den absoluta toppen. Ett arbete som krävt otroligt många timmar framför kameran och på scenen. 

Jonas Karlsson blev skådespelare redan vid tio års ålder

Jonas Karlsson började med skådespeleri tidigt. Redan vid tio års ålder gjorde Jonas Karlsson Rasmus på luffen där han spelade ett av barnhemsbarnen. Rasmus på luffen regisserades av Olle Hellbom och var faktiskt Hellboms sista som regissör. Jonas Karlsson beblandade sig alltså tidigt med storheter. 

Efter Rasmus på luffen följde roller i serien “Rederiet” och kultfilmerna “Sökarna” och “30:e november”. Den sistnämnda gav Jonas Karlsson en Guldbaggenominering redan innan han hade gått ut Teaterhögskolan. Parallellt med allt detta stod Karlsson på teaterscenen och spelade bland annat i “Råttfångaren” på Dramaten år 1998. 

För den stora massan blev Jonas Karlsson alltså ett namn år 1999 när han spelade en av huvudrollerna i det årets julkalender. Julkalendern 1999 handlade om ett antal julsaker som av misstag hamnar i soprummet. Där bekantar de sig med, bland andra, Jonas Karlssons rollfigur “Julhunden”. I denna julkalender medverkade även många andra kända ansikten, som Kim Anderzon och Erik “Jerka” Johansson. 

Jonas Karlsson är inte rädd att gestalta det annorlunda och uppseendeväckande

Vid många tillfällen har Jonas Karlsson visat att han inte räds att ta sig an roller som kräver mycket av honom som skådespelare och researcher. Inför rollen i “Livet är en schlager”, där Karlsson spelar en kille med cerebral pares, fick Karlsson jobba mycket med bland annat sitt kroppsspråk. 

Några år senare dök Jonas Karlsson upp som kvinna i filmen Cockpit, även det en roll som krävde något utöver det vanliga. 2019 tog Jonas Karlsson att visa sina talanger som sångare då han spelade i musikalfilmen “En del av mitt hjärta”. Filmen bygger på Tomas Ledins låtskatt och innehåller flera avancerade sång- och dansnummer för Jonas Karlsson, som spelade en av huvudrollerna. 

Det är med andra ord ingen överdrift att säga att Jonas Karlsson har gestaltat många olika figurer. På senare år har Karlsson haft en återkommande roll i serien om kriminalkommissarie Martin Beck. I Beck-filmerna gör Karlsson rollen som Becks ibland något opålitliga chef. Nya Beck-filmer är inspelade och kommer ha premiär någon gång i slutet av 2022, alternativt början av 2023. 

Författaren och kompositören Jonas Karlsson 

Utöver sitt skådespelande har Jonas Karlssons böcker blivit en stor del av hans karriär. Den första boken kom ut 2007 och den senaste fanns att tillgå år 2021. Karlsson skriver gärna i novellform, något som förlagen inte påhejade från början. Efter en genomläsning av Jonas Karlssons noveller blev dock domen från förlaget en annan och hans samling blev utgiven och uppskattad. 

Jonas Karlsson har även visat svenska folket att han bemästrar konsten att skriva musik. Till serien “Harmonica”, som han skapat ihop med skådespelerskan Josephine Bornebusch, har Karlsson skrivit all musik. Handlingen kretsar kring ett par som är gamla countrystjärnor, så musiken är i allra högsta grad en stor del av serien. 

Serien “Harmonica” sänds via streamingtjänsten Viaplay och Jonas Karlsson och Josephine Bornebusch spelar seriens huvudroller. Bornebusch och Karlsson är goda bekanta sedan långt tillbaka. De lärde känna varandra genom serien “Solsidan” och har sedan dess spelat tillsammans i “Hallonbåtsflyktingen” och “Welcome to Sweden”. Josephine Bornebusch har även regisserat filmen “Lasse-Maja” som Jonas Karlsson skådespelar i.

Jonas Karlsson privat

Utöver sin roll som skådespelare bemästrar Jonas Karlsson också rollen som äkta make och pappa. Jonas Karlssons fru Hanna har stått vid hans sida i över 30 år, och tillsammans paret har tre döttrar ihop. Döttrarna är idag i äldre tonåren. Familjen bor på Södermalm i Stockholm. I intervjuer har Jonas Karlsson ofta lovordat sin fru och tryckt på hur viktig hon är för honom och hans arbete. Vad Jonas Karlsson än planerar för framtiden är hustrun säkert på alla sätt en viktig stöttepelare även i dessa planer.