Ont i sidan av ryggen och magen

Blogg

Vad kan orsaka ont i sidan av ryggen och magen?

Är du någonsin vaken på natten, rullar från sida till sida med olidlig smärta i sidan av ryggen och magen som bara inte ger upp? Oh, jag är ledsen att höra det! Jag förstår din smärta, verkligen. Det verkar som du lider av vad som kallas buksmärta. Denna sorts sjuka kan orsakas av olika faktorer, varav somliga kan vara allvarliga.

En potentiell orsak till smärtan kan vara njursten, vilket ofta kommer med andra symtom som illamående och feber. En annan möjlig orsak är gastroenterit, eller maginfluensan som det ofta kallas. Om du märker att du har kräkningar eller diarré kan detta vara källan till ditt obehag. Tarminflammation eller divertikulit är också möjliga orsaker.

Symtom Möjliga orsaker Vad du kan göra
Ont i sidan av ryggen och magen Njursten Sök akutvård
Kräkningar och diarré Gastroenterit Vila och dricka mycket vatten
Buksmärta och feber Divertikulit Sök omedelbart läkarvård

Hur kan man lindra smärtan?

Lider du av smärta i sidan av ryggen och magen, oroa dig inte, det finns lösningar och metoder för att lindra smärtan. För vissa människor kan en värmeplatta mot sidan av buken vara en omedelbar lindring. Det är också viktigt att hålla sig hydratiserad, särskilt om du har kräkningar eller diarré.

Ring inte bara ”doktor Google”. Om smärtan fortsätter eller blir värre, är det viktigt att du kontaktar en läkare. De kan ge dig råd om bästa sättet att hantera ditt specifika fall, och om nödvändigt rangordna ytterligare tester för att identifiera källan till obehaget.

Sammanfattning

Värken i sidan av ryggen och magen kan höra till olika tillstånd, inklusive, men inte begränsat till, njursten, gastroenterit och divertikulit. Värmeapplikationer eller hydratisering kan hjälpa till att lindra smärtan. Men om smärtan inte avtar eller blir värre, bör du omedelbart söka läkarvård.