SUN1

UV dräkt – när omtanken får gälla

Blogg

En UV dräkt är till för att skydda kroppen från strålar. UV dräkt barn är därför mer eller mindre nödvändig att ha. Steget innan, UV dräkt baby eller bebis, är ännu viktigare då de små liven egentligen inte alls ska vistas i solen. 

Snabbfakta om UV dräkt

UV dräktSkyddar mot solens UV-strålar
StorlekarFrån 78 till vuxen storlek
Syfte  Skydda från UV-strålning
AnvändsNär det är soligt ute och solen är stark
Vad är UV?Ultraviolett ljus

UV dräkt – en viktig livräddare 

Det finns UV dräkt vuxen, vilket är en fördel om man har ömtålig hud eller fått restriktioner av läkare att vistas i solen. Som kontrast till det finns UV dräkt 86, för de riktigt små. Exempel på det är mini rodini UV dräkt. Det börjar bli fler och fler ställen och varumärken som tillhandahåller UV dräkter. Här är några exempel: 

  • Kappahl
  • Liewood
  • Lindex
  • Kuling
  • Geggamoja

Ibland kan du om du har tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle se att det står UV dräkt rea. Då har du en chans att slå till och få tag i det du vill ha till ett lägre pris, vilket gynnar dig och samtidigt även butiken då de inte blir stående med ett lager utan kan ta in nytt istället. 

UV dräkt på rea  – flera varumärken, samma idé

Du kan välja på allt mellan en Kuling UV dräkt, Liewood UV dräkt eller en Lindex UV dräkt. De har alla tagit fram en produkt som skyddar dig och dina kära från solens starka och lite farliga UV-strålning. Att vistas en liten stund i solen är bra för att du ska få en daglig dos av D-vitaminer. Vistas du däremot lite för länge, om än aldrig så lite, kan du utsättas för strålning som i sista änden kan leda till hudcancer. Det är därför högst påtagligt varför det är bra att bära en UV dräkt när solen står som högst på himlen. Just då du inte kan skydda din hud på det sätt som skulle behövas.  

UV dräkt – små barn

När det är soligt och varmt ute ska riktigt små barn helst inte vistas alls i solen. Det gäller ända tills de fyllt ett år. Så parasoll, uppsöka skugga och hålla sig inomhus är det bästa du kan göra när det gäller att skydda små barn från strålning. 

Måste du av ena eller andra anledningen ändå vara ute gör du bra i att täcka deras små kroppar med en UV dräkt som har ett solskydd på 50. Kan barnet gå eller krypa är det läge att smörja in dem i ett passande solskyddsmedel, även det med hög faktor. 

UV dräkt  – skugga och strålning

Det tragiska med att skydda sig och de små pyrena är att det inte ens går att vara helt säker i skuggan. Till och med där lyckas de förrädiska UV-strålarna hitta våra kroppar och göra sig redo för en attack. Det är alltså inte mycket mer att göra än att täcka kroppen med UV dräkt och smörja på solskyddskräm på de delar som plagget inte lyckas täcka. 

Fem steg för en säkrare tillvaro:

  • Håll dig inne när solen står som högst på himlen, vanligtvis mellan klockan 11.00 och 15.00
  • Ta för vana att sätta på dig och barnet en UV dräkt som täcker så mycket som möjligt av kroppen
  • Använd hatt eller keps när ni ändå måste vara ute, de finns också med nackskydd i UV material
  • Sätt på solglasögon som har ett skydd mot solens UV-strålar
  • Smörj in de kroppsdelar som inte täckts av UV dräkten eller det skydd en keps och  solhatt ger

UV dräkt – vad är egentligen uv?

UV är en benämning som står för ultraviolett ljus, vilket är en strålning som vi varken ser eller känner. Den är helt enkelt osynlig vilket gör den extra farlig för oss. När skadan väl är skedd är den däremot riktigt enkel att känna. 

Fast egentligen är det ju resultat av för hög UV som vi känner i form av brännskador eller att huden liksom har blivit lite bränd. Den är röd, vanligtvis irriterad och det svider rejält i skinnet. Strålningen finns i tre kategorier och det är de två första som benämns UV-A och UV-B som vi ska akta oss för. Dessa båda kan tränga igenom ozonlagret och skada oss i form av solbränna. Det gäller alltså att se upp för solen när den är stark.