NEWS

VOA Tigrigna – “fria” nyheter i censurens metropol

Blogg

VOA står för Voice of America som är en amerikansk nyhetssite som sänder internationella dagsaktuella nyheter på flera olika språk. VOA Tigrigna, sänds ur en studio i USA på tigrigna som är ett språk som talas av 9-10 miljoner människor i Eritrea och Etiopien. Tigrigna är besläktat med amhariska och skrivs med ge’ez som är ett över tusen år gammalt stavelsebaserat alfabet.

Snabbfakta om VOA Tigrigna

Vad?Site som sänder nyheter på språket Tigrigna. 
Var?VOA Tigrigna sänder nyheter i radio, TV samt online på: tigrigna.voanews.com och via Youtube.
Till vem?VOA Tigrigna sänder från studio i USA och riktar sig till människor som talar Tigrigna.
Sedan?VOA etablerades 1942.

VOA – nyheter med anor

VOA är en nyhetssite som grundades 1942 och som sänder internationella nyheter på 48 olika språk i TV,  radio och online direkt från hemsidan. VOA går också att se via Youtube, där man kan ladda ner sändningarna och titta offline. VOA sänds från Washington DC och regleras av statliga U.S. Agency for Global Media (USAGM).

VOA beräknas nå omkring 236,6 miljoner människor världen över. Många anser att VOA har en positiv påverkan och att siten ger utländska lyssnare en nyanserad bild av omvärlden. Kritikerna menar istället att VOA är ett redskap som används av amerikanska staten för att sprida propaganda.

Nyheter från Eritrea med livet som insats

Pressfrihet är något många tar för givet hos oss. Men det är ingen självklarhet i större delen av världen. I Eritrea finns ingen pressfrihet. De enda mediekanaler som är tillåtna är statligt ägda, censurerade medier som låter folket ta del av det som regeringen anser lämpligt. 

Eritreanska journalister är en jagad yrkesgrupp som ständigt riskerar att arresteras och fängslas under fruktansvärda förhållanden, utan möjlighet till rättegång. Det har hänt att eritreanska journalister har hållits fångade i underjordiska grottor och torterats eller mördats. Många har begått självmord och andra har försvunnit spårlöst.

Reportrar utan gränser är en organisation som verkar för global yttrande- och pressfrihet. Organisationen startade i Sverige 1994 och har rötter i franska “Reporters sans frontières.” Eritrea är ett av de länder som har fått sämst betyg i Reportrar utan gränsers index för pressfrihet, tillsammans med:

  • Vietnam
  • Kina
  • Myanmar
  • Turkmenistan
  • Iran
  • Nordkorea

VOA Tigrigna – nyanserat ur ett amerikanskt perspektiv

På VOA Tigrigna menar man att nyheterna som sänds via siten kommer från fria källor och representerar sanningen. Siten heter Voice of America som betyder Amerikas röst, vilket det ju också är. Amerikas röst och Amerikas sanning, enligt ett amerikansk perspektiv. Detta blir en intressant paradox om man överväger sitens målgrupp.

För människor som har levt sina liv på en plats där fri media är förbjuden, kan tanken om “fria nyheter” bli ett spännande och välkommet inslag i en annars begränsad värld. Men det är viktigt att komma ihåg att VOA Tigrigna som sänds från USA är övervakat av den amerikanska staten och inte bör anses representera någon slags global, absolut sanning.

Zena Tigrigna

VOA Tigrigna ska inte förväxlas med Zena Tigrigna som är ett annat nyhetsprogram på Tigrigna som sänds via Youtube från Belgien. Zena Tigrigna startade 2018 och har närmare 72 000 prenumeranter som tillsammans har genererat över 75 miljoner visningar. Även den brittiska broadcasting-korporationen BBC har ett nyhetsprogram på Tigrigna.

Svenska Sveriges Radio sänder Radio Sweden Tigrinya som är svenska världsnyheter översatta till Tigrigna. Sveriges Radio bedriver sitt arbete oberoende av politik och ekonomi men är en del av svensk public service och lyder således under den statliga “Myndigheten för press, radio och TV”, tidigare “Radio- och TV- verket” och “Granskningsnämnden för radio och TV”.