Alla barn skämt

Blogg

Klassiska skämt vi alla har hört, hittat på, eller fått tilldelade oss. Alla barn skämt dök upp på skolgårdarna runtom i Sverige under 90-talet. Det sägs att vitsarna kom söderifrån, från Centraleuropa via Danmark, för att dyka upp i södra delarna av Sverige och ungefär samtidigt även i Norge i början på 90-talet.

Alla barnen blev böcker

Författarna Måns Gahrton och Johan Unenge reste runt landets skolgårdar för att samla ihop alla barnen-skämt. De blev till en bok, som blev två, och så småningom lanserades en ny alla barnen bok till jul varje år, med nya skämt varav många med jultema. Senare kom en rad böcker med alla barnen tema från författarna. Den senaste boken i samlingen släpptes 2014 och heter Alla barnen i kiss och bajsåldern.

2020 lanserades boken med politiskt korrekta alla barnen skämt, av Fredrik Andersson. ”Alla barnen tänkte på glass utom Lukas, han tänkte på att jordens resurser förbrukas.” Den är uppdaterad och nylanserad under 2022, för att säkerställa bokens kvalitet och att den håller vad titeln lovar.

Skämtets uppbyggnad och varför det är roligt

De fungerar på så vis att det börjar med ”alla barnen”, följt av en aktivitet till exempel ”fick betala inträde till bordellen”, som följs av ett namn ”utom Emma”, för att sedan avsluta med en orsak som rimmar på namnet, ”hon var som hemma” Så hela skämtet blir då

Alla barnen fick betala inträde till bordellen utom Emma. Hon var som hemma”.

Det här är ett typexempel på ett klassiskt alla barn skämt, eftersom poängen för många var och är fortfarande att hitta på så råa, grova eller snuskiga skämt som möjligt. Eller till och med alla på en gång. Den fundamentala biten i skämtet är rimmet. Det fallerar helt om det sista ordet inte rimmar på namnet.

Idag verkar den här sortens skämt vara unika för Sverige. De är något svåra att översätta utan att förlora poängen. Strukturen går att applicera på många språk.

Alla barn skämt för barn

För att skämten kan vara rätt brutala, bör barnen inte vara alldeles för unga när de introduceras till denna humorskatt. Historiskt dök upp på skolgården på mellanstadienivå som tidigast. Det är en bra ålder att börja lära barn roliga skämt alla barn. Då är snällare varianter som ”alla barnen kom när fröken ropade utom Peter. Han vet inte vad han heter.mer lämpliga än ”alla barnen hade med sig fjäderboor till melodifestivalen utom Peter. Han hade smugglat in både tändare och raketer”.

Barn tycker ofta det är roligt när de börjar lära sig konceptet med rim, att hitta rim till sina egna och sina kompisars namn. Redan där kan vi se hur ett skämt kan växa fram och bli riktigt roligt.

Med detta sagt uppskattar både barn och vuxna den här typen av historier, eftersom de är enkelt uppbyggda och lätta att förstå.

Bästa alla barn skämten

  • Alla barnen hade vinden i ryggen utom Max, han hade en sax.
  • Alla barnen var vackra förutom Sara, hon behövde ovanligt mycket mascara.
  • Alla barnen lekte i klätterställningen utom Ida, hon fick sitta i flaggstången och lida.
  • Alla barnen tittade på när lejonen fick mat utom Lukas, det var han som slukas.
  • Alla barnen var rika utom Maria, hon hade bara en tia.
  • Alla barnen sköt på varandra med knallpistol förutom Tyra, hon sköt med AK4.
  • Alla barnen lagade mat utom Anna, hon stektes i en panna.

Vissa namn är enklare att hitta på rim till än andra, ett exempel på det är ”Alla barnens mammor hade fina namn utom Erik, för hans mamma heter Berik” Skämtet är fortfarande roligt men det når inte ända fram.

”Orimliga” namn

Att hitta rim till alla namn som finns är inte alltid en lätt uppgift. Agnes och Jennifer är två namn vars rim kan vara svåra att sätta ihop till ett bra alla barn skämt som fungerar. Kanske finns det ett skämt där ute om de här namnen som ännu inte nått internets värld av information. Det är inte helt omöjligt. Givetvis finns det fler namn som kan vara kluriga att rimma på.

Modern klassiker

Det är onekligen en verklig klassiker i den svenska humorvärlden, särskilt med tanke på antalet böcker, sålda exemplar av de här böckerna, hemsidor och bloggar helt tillägnande den här specifika kategorin av skämt. Alla barn skämt kommer att finnas länge, och de kommer vara roliga ännu längre. Det skapas nya skämt hela tiden, just för att det är en så tydlig struktur vilket gör det enkelt att duplicera. Stämmer det att rötterna till den här sortens historier finns i Östeuropa kan vi tänka oss att skämten kan vara ett uttryck för lättnaden att undkomma faror, sjukdomar eller olyckor. Ofta är det precis de olika typerna av scenarion som beskrivs.

”Alla barnen fick återvända till skolan efter provtagningen utom Siv, Hon var corona-positiv.”