Bästa sovställning vid ischias

Blogg

När man har smärta som strålar ner i ena benet på grund av en, klämd eller irriterad ischias-nerv så kallar man det för ischias. Det är irriterat antingen vid nervrötterna i ländryggen eller också längre ner på nerven. Det kan bland annat handla om exempelvis tryck på sätesmuskulaturen.

Olika rekommenderade sovställningar

Bästa sovställning vid ischias är den som ger avlastning för ländryggen genom att du till exempel sover i ställningarna. Enkel fosterställning eller på rygg med vinklade ben vid höften är att rekommendera. Då kan du lägga upp vaderna på en hög med kuddar eller kanske tvättkorgen. Båda ställningarna ger din ländrygg rätt avlastning och sträcker ut sätesmuskeln ordentligt som förlängs så att trycket på nerven eventuellt avtar.

Detsamma gäller ställningen med vinklade höfter. Du avlastar också ländkotorna och sträcker också ut rumpmusklerna.

Din sängs hårdhet är viktig för din kropp

Forskning har visat vikten av att du har en madrass med rätt hårdhet när du sover. Det är för att ryggraden ska få bra avlastning. Forskningen har visat att det är bäst med en medelhård madrass, en alltför hård madrass ger istället extra belastning på ryggraden. Madrassen måste vara anpassad efter din vikt och kroppens form. När du lägger dig på sidan ska ryggraden vara rak då får höften rätt stöd.