PODCAST

Bianca Meyer – drottningen av poddar?

Blogg

Hon var med i den kortlivade men omåttligt populära podcasten Della Q där hon tillsammans Anna Björklund och Moa Wallin pratade om allt mellan himmel och jord. När hon inte sitter framför poddmikrofonen står hon istället framför stand up-mikrofonen. Bianca Meyer har varit med i en uppsjö av poddar, både som programledare och gäst.

Snabbfakta om Bianca Meyer

Född10 februari 1988
FamiljSonen Sascha
YrkeKomiker, poddare och skribent
Känd förDella Q och Unge Meyers lidande

Bianca Meyer i Della Q

När podden Della Q startade 2018 blev den snabbt en av Sveriges mest omtalade och omdebatterade poddar – speciellt på kultursidorna. Trion Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer diskuterade kultur, samtid men kanske framförallt sina egna liv i podden. Ett signum för podden blev de offentliga bråken och kontroverserna inom trion som ofta utspelade sig även under inspelningarna. Det var också ett av dessa offentliga storbråk som ledde till poddens undergång. Podden sågs av en del som provocerande – det kan man nästan ana från vissa av avsnittsnamnen:

  • Du är ful (avsnitt 79)
  • Till våldtäktsmännens försvar (avsnitt 34)
  • Allt är feminismens fel (avsnitt 62)
  • Fördelen med att bli slagen (avsnitt 80)

Podden blev en succe och 2019 köpte Spotify rättigheterna men inte långt senare gick det nedför. Bianca Meyer dök inte upp till inspelningarna av de sista avsnitten efter att hennes båda kollegor konfronterat henne i ett poddavsnitt. Själv har hon bland annat beskrivit det som att de utsatte henne för en intervention som var jätteobehaglig. Efter Biancas sorti fortsatte duon Anna Björklund och Moa Wallin med podden under en kortare tid. Men även detta slutade i ytterligare en konflikt och podden gick till slut i graven 2020.

Bianca Meyer poddar med Jonatan Unge

Della Q är däremot inte den enda framgångsrika podden som Bianca medverkat i. Efter att Della Q avslutats började hon tillsammans med Jonatan Unge att ge ut podden ”Bianca och Jonatan gifter dig judiskt”, senare ”Unge Meyers lidande”. Podden kommer från ett tidigare samarbetsprojekt duon gjorde med tidskriften Judisk Krönika. I podden diskuterar de kärlek, relationer och familjeliv samt svarar på lyssnarfrågor om samma ämnen.

Apropå familjeliv har Bianca en son tillsammans med sin tidigare man Erik Nerep – en professor på Handelshögskolan i Stockholm som är 36 år äldre än Bianca. Hon är inte längre gift så ett ständigt återkommande ämne i Unge Meyers lidande är huruvida hon har eller inte har pojkvän, och hur det i så fall går.

Anitha Schulman och Bianca Meyers poddbråk

Det finns ytterligare en av Biancas tidigare poddar som slutat i bråk. Tillsammans med Anitha Schulman och Cissi Wallin gjorde Bianca 2014 Fyllepodden i samarbete med Systembolagets dotterbolag IQ. Bråket är inte lika offentligt som det i Della Q så för att få reda på mer får man luska runt på Flashback. Om man ska lita på internetforumet (vilket det inte är säkert att man ska) hamnade Anitha Schulman och Bianca Meyer i bråk på grund av att Anitha blev mer och mer kontrollerande och tog kommandot över produktionen.

Fyllepodden har senare drivits av flera olika kända svenska medieprofiler – de sista avsnitten kom 2021 då Musse Hasselvall, känd som medieprofil, programledare och kampsportare ledde podden. Podden går ut på att gästerna ska diskutera alkohol och alkoholvanor men utan att bli vare sig moraliserande eller romantisera fylla. Det är som sagt IQ som står bakom podden och de arbetar för att människor ska ha och få en smartare inställning till alkohol och drickande.

Bianca Meyer som poddgäst

Utöver att själv ge ut poddar är Bianca Meyer en frekvent poddgäst. Hon har bland annat varit med i komikern Aron Flams podd ”Dekonstruktiv kritik”. Bianca och Aron är för övrigt nära vänner. Hon har intervjuats av Nemo Heden i ”Nemo möter en vän” och i den avsnittsbeskrivningen går att läsa ”I avsnittet får vi höra om den avklädda bilden med Jonatan Unge och om bråket med Anitha Clemens som resulterade i Biancas barn.” Alltså ett hett tips för den som vill veta mer om det tidigare nämnda bråket.