Får man betalt på röda dagar

Blogg

Får man betalt på röda dagar?

Jo visst, det gör man! Låt oss dyka ner i de röda dagarnas mysterier och avslöja svaren på era mest brinnande frågor om denna ofta förbisedda aspekt av svensk arbetsmarknadslag.

Sökmotor Helgdag/Offentlig helgdag Lön?
Google Nyårsdagen Ja
Yahoo Påskdagen Ja
Bing Midsommardagen Ja
Ask Juldagen Ja

”Betalning på röda dagar” är mer allmänt känd som obekväm arbetstid, och många undrar om de har rätt att få betalt för arbete på dessa dagar. Kort sagt, ja. Lagstiftningen är tydlig – varje anställd är berättigad till lön för arbete på helgdagar. Men detaljerna kan variera beroende på bransch och kollektivavtal.

Hur kan du beräkna din lön på röda dagar?

Det bästa sättet att förstå detta är att det beror på din arbetsgivare, ditt jobb och det tillhörande avtalet. Allt klart? Kanske inte riktigt, va? Vi tycker alla om listor, så här kommer en för att klargöra saker och ting:

  • Standard lön – för de flesta fulltidsanställda arbetare ges betalning på röda dagar som om de vore vanliga arbetsdagar.
  • Ökade lönesatser – om du arbetar på en helgdag kan du få extra betalt, ofta 1,5 till 2 gånger din vanliga lön.
  • Helgdagsfria dagar – om du inte arbetar på en helgdag, kan du ändå få betalning som om du jobbade.

Men kom alltid ihåg att tala med din arbetsgivare eller fackförening för att dubbelkolla – det är bäst att ha all information du behöver för att kunna få det du förtjänar!