Min kollega får mig att må dåligt

Blogg

”Min kollega får mig att må dåligt”

Vet du det här besvärliga känslan? När du stiger in i kontoret, och luften blir plötsligt tyngre? Och du kan inte vänta på dagen att vara över? Den här känslan är alltför bekant för dem som har haft den olyckan att ha en kollega som får dem att må dåligt.

Brukar du någonsin fråga dig själv, ”Varför min kollega får mig att må dåligt?” Om svaret är ja, låt oss fördjupa oss i denna fråga och försöka ta reda på varför det är så, och mer viktigt, vad vi kan göra åt det.

Problem Orsak Lösning
Konflikter på arbetsplatsen Låg självkänsla, jalousi eller rivalitet Öppen kommunikation och medling
Nedvärderande kommentarer Missnöje med eget arbete Intervenera och fastställa gränser
Överbelastning med arbete För mycket ansvar Be om hjälp och sätt realistiska mål
Mobbing Behov av att ha kontroll Sök professionell hjälp

Hur man hanterar en sådan situation?

Min kollega får mig att må dåligt – det är en tuff situation, men det finns saker du kan göra för att förbättra den. Kan du prata med din chef? Kanske kan en konfliktlösare från HR hjälpa till?

Fem steg att följa:

  • Uttryck dina känslor: Tala om för din kollega hur du känner. Använd en mjuk ton och specificera händelser som har gjort dig obehagligt.
  • Sök stöd: Vänd dig till din närmaste ledare eller HR-avdelning. Du behöver inte hantera situationen ensam.
  • Sätt gränser: Det finns ingen anledning att acceptera respektlös behandling på jobbet. Var tydlig med vad du accepterar och vad du inte gör det.
  • Praktisera självvård: Stress kan skada din hälsa. Försök att minimera stress genom att ägna tid åt sådant du älskar och genom att träna regelbundet.
  • Förstå att det inte är ditt fel: Om en person gör dig obekväm, är det deras beteende som är problemet, inte du.

Kom ihåg, ingen har rätt att få dig att må dåligt. Ibland är det bästa du kan göra att stiga upp för dig själv, och om det inte fungerar, finns det alltid andra jobbmöjligheter där du kan trivas och må bra.