När är det förbjudet att använda helljus

Blogg

När är det förbjudet att använda helljus?

Känner du någonsin osäkra på när och var det är lämpligt att använda helljus? Några av oss gör det, och med tanke på riskerna för att blända andra förare är det en viktig körfärdighet att förstå. Så, när är det förbjudet att använda helljus?

Enkelt uttryckt, är du förbjuden att använda helljus när det kan störa de andra förarna. Bland de specifika situationer som omfattas av detta, överstiger inte biltrafik mötande från motsatt håll, när du följer en annan bil eller när siktbarheten är tillräckligt bra utan dem. Men låt oss bryta ner det lite mer, ska vi?

Först och främst, när du ser ett annat fordon som närmar sig från motsatt håll, måste du stänga av dina helljus. Varför? Jo, för att föraren skulle bländas av ditt ljus och kan ha svårt att se vägen framför, vilket ökar risken för en olycka. Samma sak gäller när du följer en annan bil.

Dessutom, om väg- och siktbarhetsförhållandena inte kräver användning av helljus, är det förbjudet att ha dem påslagna. Att köra med helljus på i klart mörker, till exempel i en upplyst stad eller på en mycket upplyst väg, är inte bara onödigt utan också farligt för andra förare.

Fall Användning av Helljus Åtgärd
Mötande Fordon Förbjudet Stäng av Helljus
Följande Åtgärd Förbjudet Stäng av Helljus
Tillräckligt Ljus Förbjudet Stäng av Helljus
Klart Mörker(stad, upplyst väg) Förbjudet Stäng av Helljus

Att använda helljus på rätt sätt kan hjälpa till att säkerställa en säkrare resa för alla inblandade och minskar risken för olyckor. Så nästa gång du når efter den helljusomkopplaren, kom ihåg dessa riktlinjer. Lycka till på vägen!