MISSING

Patricia Nedzelskis – ung tjej på sociala medier

Blogg

På olika medier såsom instagram och tiktok, förekommer videoklipp med en tjej som kallar sig Patricia Nedzelskis. Enligt en del av dessa videor ska hon vara i behov av hjälp. En del videor har budskap om att Patricia Nedzelskis är försvunnen. På ratsit finns ingen Patricia Nedzelskis. Det finns människor med namnet Nedzelskis som i teorin skulle kunna vara Patricia Nedzelskis föräldrar men inga säkra källor på det.

Snabba fakta om Patricia Nedzelskis

Vem?Patricia Nedzelskis
Var?Eventuellt kan hon komma från Örebro
Varför?Enligt vissa källor verkar hon vara försvunnen
När?Det går inte att hitta något om när hon är född, eller när hon försvunnit

Oklara uppgifter om Patricia Nedzelskis

Lever Patricia Nedzelskis? Det vet jag inte. Det går heller inte att säkerställa att hon är från Örebro utifrån de uppgifter jag hittat. Det finns personer med efternamnet i Örebro.

På sociala medier verkar det finnas klipp upplagda av Patricia Nedzelski, samt andra klipp som vädjar om att hjälpa henne. Eventuell för att hon är försvunnen. Om hon blivit hittad går inte att fastslå. Det går inte heller via nyheterna att avgöra om Patricia Nedzelskis är försvunnen eller hittad.

Nyhetsmedia är ofta knapphändiga med information när det gäller försvunna personer. Personen nämns oftast bara med förnamn. Då Patricia är ett vanligt namn, förekommer flera nyheter om försvunna personer med det namnet. 

Det finns inga artiklar där personer med efternamnet Nedzielskis uppges vara försvunna.

På Flashback, som brukar skriva om fall med försvunna personer, hittar jag heller ingen information som med säkerhet slår fast att Patricia Nedzelskis är försvunnen. 

Varje år försvinner många frivilligt

Jag vill understryka att jag inte känner till något i fallet Patricia Nedzelskis. Vad som däremot är klarlagt gällande statistik över personer som anmäls försvunna, är att ett stort antal av de som försvinner gör det frivilligt. Av någon anledning vill man bryta med släkt, vänner och bekanta.

I vissa fall kan det i bekantskapskretsen finnas personer som kanske vet var personen befinner sig, men av lojalitetskänslor gentemot denne uppger de inte vad de känner till. Det är inte olagligt att försvinna. Däremot kan man alltid diskutera etiken i att hålla sig undan och den oro det kan skapa.

Då varje människas liv är unikt och varje livssituation skiljer sig från en annan, är det dock klokt att inte vara dömande när man inte har alla fakta. 

Olika skäl till att personer försvinner

Dessutom är det så att en viss situation kan upplevas som svår för en viss person, men mindre svår för en annan. Vad man väljer att göra och hur man väljer att agera är alltså olika utifrån hur man känner och upplever en viss livssituation.

Det finns personer som bestämt sig för att resa iväg och glömt informera personer, eller inte förstått att dessa blir oroliga och gör en anmälan. En del vill av olika skäl inte berätta att de åker iväg. Skälen som ligger bakom personers försvinnande är många. Oftast är som sagt var försvinnandena frivilliga.

I en liten del av fallen hittas tyvärr personer som försvunnit döda. Men av det totala antalet försvunna är det bara en liten del. Ännu färre är det som dött till följd av brott. Hur det ligger till i fallet Patricia Nedzelskis vet jag inte.