VR

Oculus Rift fungerar fortfarande

Blogg

Det finns många äldre VR-headset på begagnatmarknaden idag och flera undrar om det är värt att satsa på en äldre modell. Det har kommit mycket nytt och frågan är i vilken utsträckning de gamla trotjänarna fortfarande håller måttet. Här är en guide för dig som står i begrepp att fynda på Blocket.

Kort om VR:

Vad är VR?VR står för virtual reality som betyder virtuell verklighet.
Vad är skillnaden på VR och AR?VR är den virtuella verklighet man upplever i ett VR-headset, medan AR står för augmented reality vilket innebär att man rör sig i verkligheten (ofta utomhus), men ser dolda saker i sin telefon.
Vilket VR-headset är bäst?Det beror helt på din vanliga utrustning och vad du vill koppla det till, men som med all elektronik är det oftast värt att köpa en senare modell.

Oculus Rift

Oculus Rift är en av Oculus första satsningar. Bland fördelarna kan nämnas att det är ett stabilt och bra bra headset som ger en spännande upplevelse oavsett om du vill spela spel eller flyga över Atlanten. Det största problemet som användare rapporterade om var att Oculus Rift krävde kapaciteten från en dator för att orka med. 

Uppföljaren Oculus Rift S (ibland felaktigt kallad Oculus Rift 2) var lättare än föregångaren och hade bättre prestanda, men de gamla problemen med Oculus Rift hade inte löst sig ännu. Sedan Oculus Rift lanserades har Oculus satsat på följande modeller:

  • Oculus Rift (kräver dator)
  • Oculus Rift S (kräver dator)
  • Oculus Go (stand-alone)
  • Oculus Quest (stand-alone)
  • Oculus Quest 2 (stand alone)

Kan jag satsa på Oculus Rift?

I och med att intresset för VR ökat har allt fler företag lanserat sina egna modeller. Idag finns anpassade VR-headset till både Playstation och Nintendo. Detta har medfört att de gamla headseten ofta finns på begagnatmarknaden, men många blir osäkra på om det är en bra idé att köpa dem. 

Oculus Rift 2023

Idag säljs inte längre Oculus Rift, men den som har tur kan absolut fynda ett begagnat headset. Du kan fortfarande köpa Oculus Rift spel direkt i Oculus appen, många spel finns även till Rift och det finns mycket att upptäcka. Det går också utmärkt att använda ett Oculus Rift med Steam. Använd den medföljande kabeln för att koppla ihop enheterna för att köpa spel eller hitta personer som gillar samma spel som du.

Hur tittar jag på VR-film med Oculus Rift S?

Även om Oculus Rift kräver en bra dator för att fungera är det annat som talar till dess fördel. Hörlurarna som följer med Oculus Rift och Oculus Rift S är utmärkta och det finns ingen anledning att lägga pengar på kringutrustning. Genom att koppla Oculus Rift eller Oculus Rift S till YouTube 360 får man del av filmer i VR helt gratis. Du kan genom appen även lägga till Netflix för att få en härlig filmupplevelse direkt i ditt headset.