Så kokar man potatis – Följ expertråden

Blogg

Vår “svenska” potatis importerades redan på 1700-talet från Sydamerika. Först som prydnadsväxt, men snart blev den en viktig basråvara. Potatisen har ett bra näringsvärde och av den totala vikten är sexton procent kolhydrater och nästan åttio procent vatten.

Idag äter vi även sötpotatis, som från början odlades i Latinamerika. Sötpotatis har ungefär samma näringsvärde som vanlig potatis, men smakar – som det låter – något sötare.

Hur kokar man potatis för att konsistensen skall bli bra och näringsämnen skall behållas? En komplex fråga. Kokvattnet måste ha rätt temperatur och koktiden är helt avgörande. Hänsyn måste tas till potatisens storlek och om den är skalad eller oskalad. Hur kokar man färsk potatis? Med omsorg – och gärna med dill.

Hur länge kokar man potatis?

Koka tills potatisen blivit mjuk. Använd potatissticka. Oftast är potatisen klar efter femton till tjugo minuter. Självklart är koktiden beroende av potatisens storlek. Oskalad potatis tar längre tid än skalad. Nyupptagen färsk potatis är förstås oskalad men skrubbad. Den behöver inte kokas särskilt länge. 

Att laga egentillverkat potatismos är en särskild konst. Och hur länge kokar man potatisen då? Steg nummer ett är att skiva den. Sedan räcker det med en koktid på femton minuter. Därefter mosar man potatisen och tillsätter grädde och en klick smör.  

Hur kokar man potatis för bästa smak och konsistens?

Det är väl ingen konst att koka potatis, säger många. Men det är det. Potatisen skall läggas i grytan när vattnet kokar. Annars går C-vitaminer förlorade. Koka under lock så att inte vattnet förångas och försvinner. Bränd potatis luktar illa! 

Man skall salta vattnet från början. Potatisen sväller under kokning och drar åt sig saltet. Ett klassiskt recept på hur mycket salt som skall tillsättas är: “Salta lagom”.

Hur länge man kokar potatis och vattnets temperatur bestämmer den färdiga potatisens konsistens. Lång koktid och låg temperatur resulterar i en seg och vattnig potatis. Den suger åt sig vatten och stärkelsen sväller. 

Kan jag misslyckas med potatiskokning?

Nej, det är näst intill omöjligt. Är du novis vid en spis och undrar “hur kokar man potatis på bästa sätt?” – då följer du ovanstående och vet både tillvägagångssätt och hur länge man kokar potatis.