Hur får man bort finnar? – Det här säger Hälsoexperterna

Hälsa

Finnar går i sig inte att hindra då hormoner, hudtyp och härkomst alla påverkar bildandet av akne. Därför hittar du inga svar på “hur får man bort finnar snabbt” eller “hur får man bort finnar på en timme”. Du får inte bort finnar på det sättet, med mindre än att du sminkar över (se slutet av listan). Men långsiktigt finns det några saker som kan göras för att minska smärta och obehag. 

  • Tvätta ansiktet en eller två gånger om dagen med en liten mängd tvål eller rengöringsmedel för fet och aknebenägen hud,  helst utan parfym.
  • Aknekrämer och lösningar kan användas vid bad eller genom att massera in det direkt i huden. Dessa innehåller salicylsyra vilket hjälper till att förhindra att porerna blir för tilltäppta.
  • Undvik feta oljor och krämer eftersom de kan göra att porerna täpps igen och förvärra aknen. Om du upplever att din hud blir obehagligt torr kan en fettfri gel användas. Du kan receptfritt köpa en kräm innehållande propylenglykol som är bra för torr hud.
  • Kläm inte finnarna. Det kan kännas oemotståndligt, men en klämd finne är det samma som ett öppet sår och risken för infektioner ökar väsentligt – och därmed även problemen. Det leder också till risk för ärrbildning.
  • Att exponera huden för sol kan hjälpa till att minska akneinflammation. Om du solar med måtta och ser till att du inte bränner dig kan din akne förbättras. Men om du solar för länge eller använder feta solskyddsprodukter kan dina problem tvärtom blir värre. Om du solar kan ärr på huden sitta kvar längre än vanligt. Att sola i solarium hjälper inte akne eller ärr att läka.
  • Att äta mycket sött kan öka risken för akne. I övrigt har föda inte mycket att göra med akne. Forskning har visat att det inte spelar någon roll vad du äter.
  • Smink kan användas för att täcka din akne, men det är viktigt att vara försiktig med vilken typ av smink som används. Om du har akne eller fet hud finns det en concealer som är gjord just för din hudtyp. Du kan köpa den i vilken butik och på vilket apotek som helst.

Generellt mår din hud bra om du mår bra – och tvärtom. Ovanligt stora utbrott av akne kan vara ett tecken på att ditt allmänna fysiska och/eller mentala hälsotillstånd är i svajning. Om du inte brukar ha mycket akne och plötsligt börjar få utbrott av det kan det vara en god idé att uppsöka läkare för en undersökning av ditt allmänna hälsotillstånd. 

Efter denna genomgång kan vi säga att svaret på frågan: “Hur får man bort finnar?”  alltså tyvärr är att det får man inte.