Solsidan – den populära TV-serien med oförglömliga karaktärer och namnkunniga skådespelare

Solsidan – den populära TV-serien med oförglömliga karaktärer och namnkunniga skådespelare

Blogg

Solsidan är en dramakomedi som skildrar livet i en privilegierad villaförort till Stockholm. Seriens huvudkaraktärer är tandläkaren och finansmannen som är gamla kompisar, och deras familjer. Deras gemensamma granne, Ove Sundberg, är en karaktär som skapar konflikter i deras liv. Serien hade premiär 2010 på TV4 och blev snabbt en publikfavorit.

Några korta fakta om Solsidan

Vem har skapat serien?Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Ulf Kvensler och Pontus Edgren
Hur många säsonger finns det?Det finns 7 säsonger och den senaste sändes 2021
Vilka har regisserat SolsidanEmma Bucht, Henrik Schyffert och Felix Herngren
Vilka skådespelare är med? Felix Herngren, Johan Rheborg, Mia Skäringer, Josefine Bornebusch, Henrik Dorsin med flera

Solsidan skådespelare

Många namnkunniga skådespelare har varit med i Solsidan under de sju säsongerna. Seriens huvudkaraktärer är stenrika finansmannen Fredrik “Fredde” Schiller och hans fru Mikaela “Mickan” som spelas av Johan Rheborg och Josephine Bornebusch. Fredrik Schiller är gammal kompis med tandläkaren Alex Löfström som spelas av Felix Herngren, Alex är sambo med skådespelaren Anna, spelad av Mia Skäringer. 

Tillvaron kompliceras av att deras gemensamma vän (eller ovän) Ove Sundberg bor i området och det leder till ständiga konflikter. Ove Sundberg spelas av Henrik Dorsin. Oves fru Anette spelas av Malin Cederbladh.

Solsidan säsong 7

Solsidan säsong 7 är den senaste säsongen av Solsidan. Säsong 7 av Solsidan sändes 2021. Mycket har hänt sedan säsong 1. Dessutom blev Solsidan film 2017 och baserades på TV-serien. Filmen gjordes efter säsong 6 av SolsidanMan får följa Fredde och Alex och deras familjer genom olika skeden i livet. Eftersom serien nu har över tio år på nacken, är en del skådespelare inte ens kvar i livet. Till exempel Mona Malm som spelade tandläkaren Alex mamma, som han hade så svårt att frigöra sig ifrån. Hon lämnade serien 2013 och fick “skrivas” ut ur serien.

Solsidan rollista

Serien Solsidan har under sina sju säsonger haft en lång rollista. Några av rollerna har varit med från början och har varit med alla säsongerna. En del har gästspelat i enstaka avsnitt och en del har varit med några säsonger.

De som varit med alla säsonger är:

 • Alex Löfström (Felix Herngren)
 • Anna Svensson (Mia Skäringer)
 • Fredde Schiller (Johan Rheborg)
 • Mickan Schiller (Josephine Bornebusch)
 • Ove Sundberg (Henrik Dorsin)

En del gästskådespelare har dykt upp, en del roller är återkommande, andra bara tillfälliga.

Några som gästspelat är bland andra:

 • Johan Ulvesson (parterapeut)
 • William Spetz (skönhetsterapeut)
 • David Batra
 • Ulla Skoog
 • Leif Andrée
 • Henrik Schyffert
 • Örjan Ramberg
 • Magnus Krepper

Säsong 8 av Solsidan

En ny säsong av Solsidan är planerad och beställdes av TV4 redan när säsong 6 och 7 beställdes 2018. Solsidan säsong 8 finns alltså ännu inte men om allt går som planerat kommer den troligen att sändas någon gång under hösten 2023.

Karaktärerna i “Saltis” och driften med olika egenskaper

“Saltis” är benämningen på området där serien utspelar sig. Saltis är en förkortning av Saltsjöbaden som är ett område utanför Stockholm och Solsidan är också ett namn på ett privilegierat område “i solen” på den soliga sidan, till skillnad från att bo “i skuggan”.

Solsidan är en av det populäraste serierna i TV:s historia och har haft över en miljon tittare varje avsnitt. En dramakomedi med hög igenkänning och stor komik. Karaktärer som blivit både älskade och avskydda. Serien har också gett upphov till odödliga repliker, ett exempel är Oves Sundbergs “Tjeeena mannen”. 

Även övriga karaktärer har gjort avtryck som typiska representanter för sin klass och livsstil. Freddes fru “Mickan” är en karaktär som förkroppsligar en aningslös lyxhustru. Alex får representera den frustrerade och fyrkantiga tandläkaren som inte kan säga ifrån. Hans sambo Anna är den bohemiska skådespelerskan. Ove Sundberg är den odräglige grannen som är snål och gränslös och som aldrig bjuder tillbaka.

Solsidan är populär i alla åldrar

Solsidans popularitet beror dels på att den är rolig och välspelad men också på att den gått hem hos många generationer. Unga som gamla gillar den och skrattar med, det finns igenkänning för alla och serien har verkligen blivit en folkkär långkörare. Eftersom den gått som serie i så många säsonger har vi kunnat följa karaktärerna under lång tid, med allt som händer under en dryg tioårsperiod. Skådespelarnas åldras med serien och får vara med om livsavgörande händelser.

Solsidan i Karlstad

Söker man på Solsidan, hittar man även restaurang Solsidan Karlstad, som finns i Karlstad Kommun i Värmland. Solsidan är en restaurang på Centralsjukhuset i Karlstad. Solsidan är en lunchrestaurang öppen på vardagar under lunchtid.