Allt fler väljer det mobila bredbandet

Teknik

Idag är det enklare än någonsin att använda sig av mobilt bredband. Det är vanligt att hitta erbjudanden om obegränsad surf. Även korta eller obefintliga bindningstider blir allt vanligare idag. På så sätt kan du enkelt se till att familjen eller vännerna kan surfa på sommarens utflykter.

Vad mobilt bredband är

Att använda bredband mobilt innebär att din internetanslutning använder ett mobilnät. I första hand använder vi 4G för en snabb uppkoppling. Om din täckning är sämre kan det kräva en anslutning genom 3G, vilket är märkbart mer långsamt. Som tur är har utvecklingen kommit så pass långt att allt fler kan njuta av en bra täckning och därigenom hastighet.

Det var inte bättre förr

Sällskapsspelen får gärna följa med på resan även idag. Dock har vi vant oss vid ett uppkopplat liv med all bekvämlighet som medföljer. Några veckors semester i Sverige behöver inte ske utan bredband längre. Vem uppskattar inte ett seriemaraton en regnig dag när ingen annan aktivitet lockar?

Täckning

Ditt mobila bredbands hastighet kan variera. Det är allra bäst i storstäder samt större tätorter. För att säkerställa att ditt resmål kommer att förse dig med en bra täckning finns det täckningskartor. Alla leverantörer av mobilt bredband har sådana, vilket gör det enkelt att på förhand välja ett mobilt bredband som passar dig.

Hastighet

Den vanligaste hastigheten för 4G-tekniken är runt omkring 10-20 Mbit/s. Det räcker för att du ska kunna streama filmer, spela spel eller surfa. Det som påverkar hastigheten är närheten till en mobilmast, samt hur många i området som använder internet vid samma tillfälle. Det är alltså ingen specifik siffra att förlita sig på under dygnets alla timmar. Överföringshastigheten kan variera beroende på leverantör. Även det kan vara en viktig aspekt att se över innan du väljer mobilt bredband.

Datamängd

Detta varierar också beroende på leverantör. Din datamängd kan vara alltifrån 1 GB till 400 GB. Beroende på hur många som ska använda det mobila bredbandet kan det vara värt att se vilken leverantör som erbjuder obegränsat mobilt bredband. Det vore lite snopet om internet skulle ta slut halvvägs in i resan!

Använda mobilt bredband

Kanske minns du de första reklamerna för mobila bredband för några år sedan. Ofta var det en dator som kunde kopplas upp via en dongel, vilket sällan mättar hela familjens behov av internetuppkoppling. Idag finns det några olika sätt som möjliggör en bra uppkoppling för hela sällskapet:

  • SIM-kort sätts in i en mobil router för att hela sällskapet ska kunna koppla upp sig. Så använder många internet i sina hem runt om i landet.
  • SIM-kort sätts in i ett 4G-modem (det vi tidigare benämnde dongel) som du kan ansluta till en dator.
  • SIM-kort sätts in i din telefon eller surfplatta. På så sätt kan flera koppla upp sig genom att aktivera internetdelningen. Istället för en separat router är det din mobil som tar dess plats.

Obegränsad surf ett bra val

Idag är konkurrensen stor på marknaden för mobilt bredband. Till följd av detta finns det mängder av erbjudanden du borde känna till. Det bästa alternativet för de flesta är mobilt bredband med 4G obegränsad surf. Det ger dig tillräckligt med utrymme för att alla i sällskapet ska kunna använda internet på samma sätt som hemma. Kom ihåg att se över bindningstiden så att du inte binder upp dig en längre tidsperiod än du behöver.