Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner

Blogg

Om dessa fantastiska män i sina flygande maskiner

En gång i tiden fanns det män som nådde nya höjder, på ett helt bokstavligt sätt. ”Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner” – vet du vem jag talar om? Jo, jag syftar på de banbrytande piloterna i början av flygets historia. Med våghalsighet och innovation, tog de himlen med storm i sina självgjorda flygmaskiner.

De första pionjärerna

Ta till exempel bröderna Orville och Wilbur Wright. Visst var deras första flygtur en kort en, men längden spelar ingen roll när du är först i världen att flyga!
Och sedan hade vi Louis Blériot, franskman som bröt alla hinder. Han blev den första att korsa Engelska kanalen i en flygmaskin år 1909.

I det stora hela, dessa män var inte bara modiga piloter; de var uppfinnare, drömmare och banbrytare som banat väg för dagens flygteknik.

En hyllning i film

”Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner” är också titeln på en brittisk komedi från 1965 som hyllar dessa tappra själar. Filmen är en färgsprakande, energisk och humoristisk hyllning till flygets tidiga dagar.

Pionjär Nationalitet År
Orville och Wilbur Wright Amerikanska 1903
Louis Blériot Fransk 1909

Nu och sen

Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner banade vägen för framtiden, utan dem skulle vi knappast kunna göra en weekendresa till Paris, eller en snabb business trip till New York. Så nästa gång du flyger, tänk gärna lite extra på dessa fantastiska män och vad de åstadkom!

Intressantaste fakta:

  • Wright-bröderna var inte bara uppfinnare utan även framgångsrika affärsmän. De bildade The Wright Company år 1909.
  • Louis Blériot var otroligt framgångsrik och byggde en av världens första flygfabriker.
  • ”Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner” nominerades till en Oscar 1966 för bästa manus.