När på dygnet är elen billigast

Blogg

När på dygnet är elen billigast?

Har du någonsin undrat över den mest fördelaktiga tiden på dygnet att använda el på? Du kanske har hört att mitt på natten skulle vara billigare, men är det verkligen så? Låt oss se!

Elpriser och dess variationer

Elpriser varierar konstant och är beroende av flera faktorer. Dessa inkluderar utbud och efterfrågan, väder och tid på året. Men ju mer specifikt, hur varierar elpriset under en dag?

Natt versus dag

Många tror att elen är billigast på natten. Detta kan vara fallet eftersom efterfrågan ofta sjunker under natten när de flesta av oss sover och inte använder lika mycket el.

Däremot kan det vara en annan historia under dagtid. Efterfrågan stiger ofta på morgonen när människor vaknar och börjar använda sina apparater, vilket gör att priserna går upp.

Vilken tid på dygnet är elen som billigast?

Även om det finns undantag, kan vi generellt sett säga att de lägsta elpriserna är på natten och de högsta är under dagtid.

Hur kan du utnyttja detta?

Genom att justera dina elvanor kan du spara en hel del pengar. Försök att använda din största energiförbrukare på natten och undvik hög förbrukning på morgonen och tidig kväll när priserna är som högst.

Tid på dygnet Elpris Vanliga aktiviteter
Morgon Högt Stigande efterfrågan på grund av uppvaknande
Dagtid Högt Hög användning på arbetsplatser
Kväll Mellan Hemaktiviteter
Natt Lågt Liten användning, de flesta sover

För att sammanfatta det, ”när på dygnet är elen billigast?” skulle svaret ofta vara sen natt till tidig morgon på grund av att efterfrågan är lägre. Men det är alltid bra att hålla koll på dina egna elpriser eftersom de kan variera beroende på din plats och din elleverantör. Använda el smart kan leda till stor besparingar på dina räkningar.