Georg VI av Storbritannien

Blogg

Drottning Elizabeth, som nyligen gick bort, var dotter till Georg VI av Storbritannien. ”Bertie”, som han även kallades, fick i enlighet med traditionen även titeln ”hertig av York” eftersom han var kungens andra son.

I januari 1936 dör kung George V och den förstfödda sonen David efterträder tronen som kung Edward VIII. Hans fru (Elizabeth Bowes-Lyon) och deras två döttrar (prinsessorna Elizabeth och Margaret) blir genast mottagna med entusiasm.

Dock är familjelivet inte helt enkelt. Kung Edward VIII är nämligen förälskad i amerikanska societetskvinnan Wallis Simpson, även hon är gift. Båda skiljer sig dock för att kunna gifta sig med varandra. Deras förhållande väcker stort motstånd och Kung Edward abdikerar för kärlekens skull.

En ovillig konung

Detta innebär att Bertie axlar ansvaret som landets främsta monark. Detta är inte vad han planerar med sitt liv men han är plikttrogen och med tiden visar han sig vara en ansvarig och inspirerande ledare för Storbritannien.

Anledningen till att han initialt inte är entusiastisk att ta över är att han är en mer tillbakadragen och försiktig person. Dessutom har han en kraftig stamning som försvårar.

Men inte minst under andra världskriget enar kung Georg VI landet. Han visar att han både har empati och förmåga att kommunicera väl med ledare av andra länder samt med Englands premiärminister själv.