Hur lång tid tar en skilsmässa

Blogg

Hur lång tid tar en skilsmässa?

Ja, det är verkligen en fråga som snurrar runt i en persons huvud när de går igenom den sena natten med tankar på skilsmässa. Hur lång tid tar det? Är det ett Youtube-klipp som du kan titta på och på 5 minuter vara klar, eller är det mer som att göra hemläxa, lång, tråkig och kräver all kraft? Men du, oroa dig inte. Här är informationen du behöver.

Processen för skilsmässa är ganska enkelt framförallt, men det kan ta lite tid. I Sverige, behövs det normalt ett par månader till ett år för att färdigställa en skilsmässa. Men det är ju alltid en ”men”, inte sant? Tiden beror verkligen på din specifika situation.

Tidpunkt Beskrivning Exempel
Första veckan Inledande samråd med advokat Sök rådgivning, förbered frågor
Månad 1-3 Muntliga förhandlingar Kommunicera med din partner
Månad 3-6 Identifiering och uppdelning av tillgångar Fastigheter, bankkonto
Månad 6-12 Avslutning av skilsmässa Avtalet godkändes

Vad påverkar tidsramen?

Alla fall är unika, precis som du! Din skilsmässa kan ta längre tid om tillgångar ska delas upp, om det finns barn inblandade eller om en part inte samtycker till skilsmässa.

Så, hur lång tid tar en skilsmässa? Det varierar. Men du kommer att komma igenom det. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men försök att inte stressa över det. Ta en dag i taget, prata med en advokat och se till att dina rättigheter skyddas. Du fixar det här!