Hur länge håller mat i frysen

Blogg

Hur länge håller mat i frysen?

Du har antagligen ställt dig själv frågan ”hur länge håller mat i frysen?” flera gånger när du rensar din frys. Du är inte ensam! Frysning av mat är ett bra sätt att förlänga livslängden på din mat, men hur länge varar maten verkligen i frysen?

För att besvara denna fråga, låt oss dyka ner i de kalla djupen av din fryser. Det faktum är att de flesta livsmedel håller väldigt länge i frysen, men det beror också på vilken typ av mat det är.

Matvara Frysning (Månader) Kvaliteten efter upptining
Kött 6 – 12 Utmärkt
Fisk 3 – 6 Bra
Grönsaker 8 – 12 Godtagbar
Bröd 3 Bra

Men kom ihåg, att maten kan hålla sig längre än vad som listas i tabellen, men kvaliteten kan börja försämras efter denna tid. Lite faktum: att frysning inte dödar bakterier, den sätter bara deras tillväxt på paus! Så var noga med att alltid tina maten på ett säkert sätt.

Konservering av matens smak och textur

För frikadeller, de älskade köttbullarna, skulle du inte vilja att de förlorar sin saftighet och smak efter att ha varit i frysen, eller hur? Frysen kan vara din bästa vän för att bevara maten, men hemligheten ligger faktiskt i hur du paketerar maten.

Rätt förpackning får maten att hålla längre

Lufttät förpackning är nyckeln till att förhindra frysskador och att bibehålla smaken. Använd frys påsar, aluminiumfolie eller plastfolie som är tättslutande. Om du planerar att frysa maten i mer än ett par veckor, överväg att även använda en vakuumförseglare!

Så, nästa gång du frågar dig själv ”hur länge håller mat i frysen?” Du vet svaret – ganska länge om du fryser den ordentligt! Så packa upp dina matvaror, och låt frysen göra sitt jobb!