SPIDER

Hur många ben har en spindel?

Blogg

Hur många ben har en spindel? Jo, de har åtta ben. De hör till klassen spindeldjur i stammen leddjur. Till leddjuren hör också bland annat insekter och kräftdjur. Dessa hör dock inte till samma klass som spindlarna. Det gör däremot till exempel skorpioner, fästingar och kvalster som även de har åtta ben.

Man räknar med att det finns 42 000 olika arter av spindlar. Av dessa finns “endast” ca 700 i Sverige. De flesta producerar gift, som turligt nog inte är starkt nog för att påverka en människa. Giftet är framförallt till för att förlama spindlarnas byten. Det finns dock enstaka arter av spindlar i Sverige som är giftiga även för människor, i klass med huggormar. En sådan art är större sporrspindel som finns längs Smålands kust.

Spindlar inomhus 

Det finns flera arter av spindlar som trivs inomhus i Sverige, såsom husspindel, harlekinspindel och fettspindel. Ofta håller de till bakom lister och i springor. Det är många som tycker det är riktigt otrevligt att hitta en spindel inomhus. Städning är bästa sättet att bli av med dem.

Försök att komma åt och dammsuga i alla springor. Öppna fönstren och titta efter kokonger där. Spindlar förökar sig nämligen genom att lägga ägg – också det gärna i springor. Äggen samlas i en kokong eller äggsäck. Tar du bort en sån så blir du kvitt mängder av spindelbebisar innan de hinner kläckas.

Var bor spindlar i övrigt? Utomhus trivs spindlar i växtlighet och bråte, så se till att inte ha sådant nära huset för då är det lätt att de tar sig in. Men låt dem gärna vara på andra ställen utomhus. De ses faktiskt som nyttiga rovdjur och fungerar som föda till andra djur.

Hur många ben har en insekt?

Om man ändrar frågan “hur många ben har en spindel?” till “hur många ben har en insekt?”, så blir svaret annorlunda. Insekter har nämligen sex ben. Insekter hör också till stammen leddjur, men de har en egen understam som heter just “sexfotingar”.

Det är samma sak med alla insekter, oavsett om det är en myra, en skalbagge eller fluga. De har samtliga sex ben. Det är bara att fånga en husfluga i ett glas och titta efter. Titta gärna på dess ögon också. Hur många ögon har en fluga? Svaret är faktiskt att den har fem ögon. Två av dessa består dock av tusentals facetter.