BAD

Örjan Ramberg och hans liv

Blogg

I slutet av 1940-talet föddes en liten gosse i Örgryte. Ingen visste då att han skulle bli hela Sveriges “bad boy”, eller att han skulle stå på de största scenerna i landet. Örgrytesonen Örjan Ramberg har under sin långa karriär både gjort filmer och medverkat i musikaler. 

Snabbfakta om Örjan Ramberg

YrkeSkådespelare
Född1948
NationalitetSvensk
Aktiva år 1970–2019

Örjan Ramberg i korta drag

Örjan Ramberg utbildade sig vid scenskolan i Malmö på 1970-talet och har sedan dess medverkat i över hundra pjäser på Dramaten. Han har även gjort TV, film och musikaler. Förutom att vara en framstående skådespelare är Ramberg även känd för att ha ett trassligt privatliv och problem med både alkohol och våld. 

Örjan Ramberg är bland annat dömd för misshandel och har blivit anklagad för trakasserier, kränkningar och sexuellt ofredande. Han dömdes för misshandel av sin dåvarande partner, sångerskan Josefin Nilsson. I dokumentären om hennes liv pratas det mycket om deras relation, även om Örjan Ramberg inte nämns vid namn. 

Örjan Rambergs privatliv och relationer

Örjan Ramberg har haft relationer med flera kända kvinnor och har tre barn. 

  • Örjan Ramberg har varit sambo med skådespelerskan och regissören Ewa Fröling. Tillsammans har de dottern Tilde Fröling. 
  • Skådespelerskan Lena Olin har också varit sambo med Örjan Ramberg. Tillsammans har de en son. 
  • Skådespelerskan och sångerskan Josefin Nilsson och Örjan Ramberg hade en dokumenterat våldsam relation.
  • Örjan Ramberg har även bott tillsammans med skådespelerskan Lena Nilsson. De har en son tillsammans. 
  • Ganska nyligen hade Örjan Ramberg en relation med journalisten Ninna Prage, som numer lever tillsammans med sångaren Ulf Lundell.

Vad gör Örjan Ramberg idag?

Så, vad gör Örjan Ramberg idag? Idag är Ramberg pensionär, eftersom han är över 70 år gammal. De senaste åren har han varit aktuell i media på grund av dokumentären om Josefin Nilssons liv. Dokumentären skildrar sångerskans liv och död.

 I dokumentärens nämns att Josefin Nilsson misshandlats av sin dåvarande partner, vilket alltså var Örjan Ramberg. Han blev dömd för misshandeln 1998. Trots att misshandeln ägde rum för nästan 30 år sedan väckte dokumentären stor ilska när den kom. Många tog tillfället i akt att diskutera mäns våld mot kvinnor och det hölls även en ljusmanifestation. 

Enligt Örjan Ramberg själv har han fått utstå både hot och hat efter dokumentären, och han hävdar att många tittare tror att han på något vis ska ha varit inblandad i eller orsakat Josefines död. Efter dokumentären anmälde Ramberg SVT till Granskningsnämnden. I anmälan, som är över 200 sidor lång, riktas hård kritik mot dokumentärens partiskhet och vinkling. 

Enligt vissa källor skyr både gamla kollegor och publiken i dag Örjan Ramberg. När han tidigare fick skriva autografer ekar det nu tomt. Stödet från kollegor och chefer har varit tunt, i alla fall publikt. 

Örjan Ramberg har även uttalat sig i media efter rapparens Einars död. Einar var son till Örjan Rambergs tidigare partner Lena Nilsson. Ramberg har gjort uttalanden kring rapparens begåvning, tragiska bortgång och sorgen han lämnat efter sig. 

Örjan Ramberg väcker diskussion

Som så många andra kända personer diskuteras Örjan Ramberg flitigt på olika forum. Eftersom han har haft både en lång karriär och ett turbulent privatliv finns det mycket att diskutera. Under Metoo förekom hans namn på många ställen. 

Det inleddes till exempel en intern utredning på Dramaten, där han då arbetade. Han anklagades av flera personer för att vara obehaglig, våldsam och högljudd. Flera kollegor har vittnat om att de varit rädda för att åka hiss tillsammans med Ramberg. Örjan Ramberg säger att anklagelserna inte stämmer och att kollegorna “väl får ta trappan”. Uttalandet mottogs inte särskilt väl. 

Diskussionerna har även fått nytt liv efter dokumentären om Josefin Nilsson och Rambergs uttalanden kring Einar. Tråden om Örjan Ramberg på nätforumet Flashback är över hundra sidor lång. Där trängs nyhetsartiklar och förundersökningsprotokoll med skvaller och rena spekulationer. Som det brukar vara på internetform, med andra ord.