Hur ofta ska man tvätta jeans

Blogg

Hur ofta ska man tvätta jeans?

”Hur ofta ska man tvätta jeans?” Är en fråga som ställs oftare än du kanske tror. När man tänker på jeans kan tanken på detta hållbara material som är känt för att vara slitstarkt komma upp, och många av oss kanske drar slutsatsen att mindre tvättning krävs jämfört med andra typer av kläder. Men är det verkligen sant?

Vissa modeexperter hävdar att jeans ska tvättas så sällan som möjligt, medan andra ger råd om att tvätta dem efter varje användning. Men vad är rätt svar? Och spelar det någon roll?

Faktum är att det verkligen beror på en mängd olika faktorer. Hur ofta du tvättar dina jeans kan bero på hur ofta du använder dem, vad du gör när du har på dig dem, och till och med vilket märke de är.

Kolla på den här tabellen för allmän information kring ämnet:

Tvättfrekvens för jeans Användning Resultat på Jeans
Efter varje användning Hårt arbete, svett Renare, men snabbare slitage
Efter varje andra användning Normalt dagligt slitage Ren, mindre snabbt slitage
Efter 5-6 användningar Lätt aktivitet Smutsigare, men långsammare slitage
Sällan/aldrig Mycket lätt eller ingen användning Kan utveckla lukt, minsta slitage

Vilket tar oss till den gyllene regeln: Anpassa dina tvättvanor efter dina kläders användande. Om du bär dina jeans för hårt arbete och svettas mycket, kanske du vill tvätta dem oftare. Om du däremot bär dem sällan och inte utsätter dem för mycket belastning, kan du tvätta dem mindre ofta. Kom ihåg att överdriven tvättning kan leda till snabbare slitage. Ett tips är att frysa jeans för att behålla färgen och döda bakterier utan att slita på materialet.

  1. Frys dina jeans över natt
  2. Låt dem tina naturligt nästa morgon
  3. Häng dem ut att lufta

Så, hur ofta ska man tvätta jeans? Det beror på dig, dina jeans och vad de utsätts för. Lyssna på dem, och de kommer förmodligen att berätta när det är dags för dem att göra en turné i tvättmaskinen!