Vad kostar det att byta namn

Blogg

Vad kostar det att byta namn?

Att byta namn är en handlingsfrihet vi alla har rätt att göra i Sverige, men vad kostar det egentligen att göra en sådan förändring? Låt oss ta reda på det.

För att ändra ditt förnamn eller efternamn finns det vissa kostnader. Om du vill byta hela ditt namn, både förnamnet och efternamnet, ligger kostnaden på 1800 kronor. Men om du enbart vill ändra ditt efternamn till ett befintligt så ligger kostnaden på 1100 kronor.

Namnändring Kostnad Betalas till
Ändra förnamn eller efternamn 1800 kr Skatteverket
Ändra enbart efternamn till ett befintligt 1100 kr Skatteverket

Men varför fördyras det att ändra namn? Svaret är enkelt. Byråkrati. Skatteverket och andra nödvändiga institutioner behöver utföra en mängd olika uppdateringar som en del av processen.

Har du övervägt vad det skulle innebära att byta namn? Hur skulle det påverka ditt vardagsliv? Det är frågor värt att ställa innan du tar steget att ändra ditt namn.

Fördelar och nackdelar med att byta namn

Att byta namn kan ha många fördelar, såsom att skapa en ny identitet eller att vara i fas med ditt verkliga jag. Men det kan också ha nackdelar.

  • Fördelar: Kan skapa en känsla av nystart. Kan ge dig en känsla av att vara mer ”dig”.
  • Nackdelar: Kan skapa förvirring hos andra människor. Kan leda till komplikationer med officiella dokument.

Så om du överväger att byta ditt namn, ta alltid hänsyn till både de potentiella fördelarna och nackdelarna innan du gör ett slutligt beslut. Kom ihåg, ditt namn är en stor del av din identitet. Så gör det till något som känns riktigt rätt för dig!