coffee

Wiener Iskaffe – en vederkvickande variant av Wiener Melange

Blogg

Wiener melange, som kommer från tyskans ”från Wien” och franskans ”blandning” är en blanddryck bestående av olika blandningar av skummjölk, espresso eller cappuccino. Den innehåller ofta även något sött, såsom chokladpulver. Wiener Iskaffe, eller Wiener Eiskaffe som det kallas i den tyskspråkiga världen, är en kall variant av Wiener Melange. Innehållet i en Wiener Iskaffe, är detsamma som en Wiener Melange, men drycken serveras kall med is i.

Snabbfakta om Wiener Iskaffe

Vad?En kall blanddryck med kaffe och skummad mjölk.
När?Passar utmärkt på varma sommar eftermiddagar
Hur?Med fördel intas den i vänners lag, på en skuggig uteservering.
Var?På café. Vill du göra egen saluför bland annat Coop Wiener Iskaffe

Wiener Iskaffe – olika varianter och innehåll

Som med många andra kaffedrycker, varierar innehållet i en Wiener Iskaffe lite från land till land, men även från serveringsställe till serveringsställe. Eftersom grunden till Wiener Iskaffe är Wiener Melange, den varma varianten, så är det ofta det lokala receptet för Wiener Melange som avgör hur den lokal varianten av Wiener Iskaffe tillreds.

I alla recept på Wiener Iskaffe ingår som regel espresso eller cappuccino. Även skummad mjölk utgör en del av grunden på receptet. Vissa låter sig nöjas här, och låter drycken vara en kall uppfriskande dryck med tydlig kaffesmak. Andra varianter innehåller en tillsats av något sött. En vanlig variant är att röra i några teskedar med chokladdryckspulver. I Nederländerna finns en variant på rått ägg och socker.

Då det finns koffein i kaffe, kan du naturligtvis välja att byta ut kaffeprodukten mot en koffeinfri variant, om du vill undvika koffein.

Wiener Iskaffe, så kan du göra en egen variant hemma

Ibland blir du kanske sugen på en svalkande Wiener Iskaffe utan att ha möjligheten att besöka ett café. Det finns många recept på iskaffe, och även på Wiener Iskaffe, om du önskar prova hemma.

I många välsorterade matbutiker, kan du även köpa färdig Wiener Iskaffe. Geia Food, som till exempel finns hos bland annat Coop och Matsmart, erbjuder en variant av färdig Wiener Iskaffe.

Roligast är kanske ändå att prova att tillreda en Wiener Iskaffe från grunden. Har du en kaffemaskin och kan tillreda espresso kan du börja med att göra en stark espresso, som du späder med lite vatten. Därefter tillsätter du mjölk. Till sist kan du själv välja om du vill söta drycken genom att röra ner ett par teskedar chokladdryckspulver, eller kanske till och med prova den proteinberikade holländska varianten med rått ägg och socker. 

Bästa med Wiener Iskaffe

  • Dricka den på ett lyxigt café i Wien eller Budapest
  • Den härliga svalkan
  • Med lite tillsatt sötma, passar den även de som inte är så glada för kaffe.