TEST: Hagelgevär inför jakten 2022

Nyheter Övrigt

Ett hagelgevär är ett vapen som är främst avsett till att avfyra en svärm av metallhagel. De används främst vid jakt på fågel, rådjur och småvilt som är svåra att träffa med ett kulgevär. Antal hagelkorn som ryms i patronerna beror på om det är fint hagel eller grovt hagel som du väljer att skjuta med. Vilken som är den bästa hagelbocken för dig bestäms av vilket behov du har.

Vilka hagelgevär finns det?

Brytningsbössor: Dessa finns både som dubbelpipade och enkelpipade modeller.

Över och under, OU: Hagelbockar av denna modell har en pausmekanisk och kommer ofta med en utkastare, detta gör det enkelt att ladda om. Dessa används bland annat för lerduveskytte eller fällskytte discipliner.

Pumphagel: Här laddas bössan om av den manuella processen att pumpa tillbaka underarmen för att göra det möjligt att mata ut det använda skalet och ladda nytt. Dessa modeller lämpar sig om du jagar i smutsiga och kalla miljöer.

Enkelpipa: Detta är en klassisk modell där hagelgeväret har en pipa och den måste laddas om efter varje skott. Dessa hagelbössor tenderar att vara något billigare. Denna typ av vapen är användarvänligt och kan exempelvis användas för jakt, lerduva eller för yngre skyttar och nybörjare.

Dubbelpipa: Detta vapen har två pipor och kan hålla ett skott per pipa. De används främst för sportskytte eller jakt. De dubbla piporna är placerade sida vid sida eller över och under.

Sida vid sida, SBS: Piporna ligger bredvid varandra och är ofta handgjorda. Det innebär även att prislappen kan vara hög. Det finns dock fynd att göra om du letar ordentligt.

Halvautomatiska hagelbock: Dessa kan fungera på olika sätt. Gasdriven hagelbössa, efter skalet tänds av primer kommer skalet att öppna sig och börja röra sig ut ur pipan med skottet. Små hål i pipan avlutar då gaser för antändningen. Gaserna startat en mekanisk process för att öppna bulten och mata ut den förbrukade patronen.

Bästa hagelgeväret

Det bästa hagelgeväret för dig kan bara du komma fram till. Det främsta du ska utgå ifrån är ditt behov och användningsområde. Du får även titta om du behöver några tillbehör för att få så bra resultat som möjligt. Ett exempel på bra tillbehör är ljuddämpare hagel då spar du både på din och dina jaktkamraters hörsel.

En annan sak att titta på är din budget och välja vapen som tillhör ditt utrymme. Du kan även hitta prisvärd hagelbock begagnat eller på rea.

FAQ

Vad är en hagelbössa?

Är ett vapen som är gjort för att avfyra en svärm med hagel. Används främst till rådjur, småvilt, fåglar som är svåra att träffa med ett kulvapen.